Ιστορική επίσκεψη του Μαρωνίτη πατριάρχη στο Ριάντ - Ο Hariri θα επιστρέψει εντός δύο ημερών στο Λίβανο

Ιστορική επίσκεψη του Μαρωνίτη πατριάρχη στο Ριάντ - Ο Hariri θα επιστρέψει εντός δύο ημερών στο Λίβανο
Ο Μαρωνίτης πατριάρχης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας
Ο S. Hariri, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ο οποίος ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου την παραίτησή του, δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι θα επιστρέψει στον Λίβανο εντός των προσεχών δύο ημερών.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Hariri κάλεσε τους Λιβανέζους να παραμείνουν ήρεμοι και πρόσθεσε πως η οικογένειά του θα «παραμείνει στη χώρα της, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».
Στο μεταξύ, ο Μαρωνίτης πατριάρχης του Λιβάνου, Besara Boutros al-Rai, δήλωσε ότι ο Hariri θα επιστρέψει στον Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya.
Ο Rai έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, M.B. Salman, κατά τη δεύτερη μέρα της πρώτης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.
Ο Rai είχε επίσης συνομιλίες με τον Hariri.
Ο Μαρωνίτης πατριάρχης πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο υπερσυντηρητικό αυτό μουσουλμανικό βασίλειο, το οποίο απαγορεύει την πρακτική άλλων θρησκειών αλλά υποστηρίζει ότι θέλει να ανοιχτεί περισσότερο στον κόσμο.
Ο πρίγκιπας διάχοχος της Σαουδικής Αραβίας M.B. Salman έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα χαλαρώσει τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες και θα επαναφέρει "ένα μετριοπαθές ισλάμ, ανοιχτό στον κόσμο και σε όλες τις θρησκείες, τις παραδόσεις και τους λαούς".
Ο 32χρονος πρίγκιπας M.B. Salman, ο γιός του βασιλιά Salman, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν την τελευταία διετία που έχει αναλάβει ευρύτερες εξουσίες, περιλαμβανομένου του αξιώματος του υπουργού Άμυνας.
Ήδη οι εξουσίες της θρησκευτικής αστυνομίας έχουν περιοριστεί, έχουν χαλρώσει οι σεξιστικές διακρίσεις και οι γυναίκες έχουν αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες, όπως το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο, που θα ισχύει από τον επόμενο χρόνο.
Η επίσημη επίσκεψη στο βασίλειο ενός τόσο υψηλόβαθμου μη μουσουλμάνου κληρικού είναι μια σπάνια ενέργεια θρησκευτικής ανοχής για τη Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξενεί τους ιερότερους τόπους λατρείας του ισλάμ αλλά δεν επιτρέπει την δημόσια λατρεία άλλων θρησκειών υποχρεώνοντας τους χριστιανούς να προσεύχονται στα σπίτια τους και να κινδυνεύουν με συλλήψεις.
Ο πατριάρχης M.B. Salman ηγείται της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, η οποία έχει παρουσία στον Λίβανο, στη Συρία και στην Κύπρο και είναι μια εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Συνοδευόμενος από άλλους καθολικούς κληρικούς, ο M.B. Salman συζήτησε με τον βασιλιά Salman ζητήματα που αφορούν την ανεξιθρησκεία και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο M.B. Salman έγινε ο δεύτερος χριστιανός πατριάρχης που επισκέπτεται την χώρα έπειτα από ανάλογη επίσημη επίσκεψη το 1975.
Η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη προτού ξεσπάσει η πολιτική κρίση στον Λίβανο και όπως είπε ο ίδιος η πρόσκληση του είχε επιδοθεί το 2013.
Ο Hariri ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV, λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας εναντίον του και κατηγορώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν, και την σύμμαχό του στον Λίβανο, την οργάνωση Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS