Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας το πετρέλαιο - Πτώση 1,9%, στα 55,70 δολ. ανά βαρέλι

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας το πετρέλαιο - Πτώση 1,9%, στα 55,70 δολ. ανά βαρέλι
H περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση της αγοράς
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (14/11/2017) το πετρέλαιο, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας, καθώς η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση της αγοράς.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται καθ’ οδόν για να κατακτήσουν την ηγετική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2025, γεγονός που οφείλεται στην πρωτοφανή «έκρηξη» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου που αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» κατά το εγγύς μέλλον.
Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού, αναφέρθηκε ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2010 έως το 2025, γεγονός που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχούς ανόδου που έχει σημειώσει μία χώρα στην ιστορία των αγορών πετρελαίου.
Παράλληλα, ο Οργανισμός προέβλεψε ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν εντός του φάσματος των 50 με 70 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2040.
Την ίδια ώρα, περιέκοψε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως για το 2017 και το 2018, σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017 και σε 1,3 εκατ. το 2018.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε με απώλειες 1,9% ή 1,06 δολ., στα 55,70 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Νοεμβρίου 2017.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον «μαύρο χρυσό» άσκησε και το ευρύτερο sell-off στον κλάδο των εμπορευμάτων, και κυρίως των μετάλλων νικελίου και χαλκού, στον απόηχο ορισμένων πιο αδύναμων από ό,τι αναμενόταν οικονομικών στοιχείων για την Κίνα.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται τώρα στα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα των ΗΠΑ, που αναμένονται αργότερα σήμερα, αλλά και τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), που θα δημοσιευθούν αύριο (15/11).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που ερωτήθηκαν από την S&P Global Platts κάνουν λόγο για μια εβδομαδιαία πτώση των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. βαρέλια.


www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS