Δανία όπως λέμε Ελλάδα; Οι «αιώνιοι» φοιτητές «στοιχειώνουν» τη σκανδιναβική χώρα

Δανία όπως λέμε Ελλάδα; Οι «αιώνιοι» φοιτητές «στοιχειώνουν» τη σκανδιναβική χώρα
Η Δανία δίνει στους σπουδαστές μηνιαία επιχορήγηση ύψους περίπου 1.000 δολαρίων
Μπορεί η Δανία να έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «χαρούμενη» χώρα στον κόσμο, να αποτελεί μία από τις καλύτερες χώρες για επιχειρείν, με υγιή οικονομία και άψογο εκπαιδευτικό σύστημα, φαίνεται όμως να μοιράζεται ένα ιδίου τύπου πρόβλημα με την Ελλάδα.
Όπως διαπιστώνει σε σχετικό του αφιέρωμα το Business Insider, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών, οι «αιώνιοι» φοιτητές, δεν τελειώνει τις ακαδημαϊκές (προπτυχιακές) σπουδές εντός της καθιερωμένης 5ετούς διάρκειας.
Στην Ελλάδα ίσως το φαινόμενο είναι κυρίως πρόβλημα νοοτροπίας, ωστόσο ο λόγος στη Δανία είναι διαφορετικός.
Εξηγώντας, η τοπική κυβέρνηση παρέχει τεράστια οικονομική βοήθεια στους σπουδαστές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποτρέπονται από την εργασία και να επιλέγουν επιμηκύνουν τις σπουδές τους, σε μία προσπάθεια να απολαύσουν ακόμη περισσότερο τις παροχές.
Για χρόνια, η Δανία διαθέτει ένα πρόγραμμα που δίνει στους σπουδαστές μηνιαία επιχορήγηση ύψους περίπου 1.000 δολαρίων, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.
Το 2015, οπότε και το φαινόμενο του «αιώνιου» φοιτητή ήρθε στην επιφάνεια, η κυβέρνηση πρότεινε -και πέρασε- μεταρρύθμισης που χάριζε στα πανεπιστήμια περισσότερη εξουσία να αποβάλουν τους εν λόγω φοιτητές από το σύστημα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS