Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε - Υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε - Υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών
Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι θα έχει ελάχιστο προσωπικό λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στη Ζιμπάμπουε.
(upd) Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών

Ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο Πρόεδρο.
Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα, με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας...και διαβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».
Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

Όπως μετέδιδε το bankingnews.gr

Έκρηξη ακούστηκε στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε,  Harare ξημερώματα 15/11 μετά την εμφάνιση στρατιωτών και αρκετών τεθωρακισμένων οχημάτων, διογκώνοντας το ρίγμα μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Με βάση το Reuters οι στρατιώτες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση Zimbabwe Broadcasting Corp.
Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι θα έχει ελάχιστο προσωπικό λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στη Ζιμπάμπουε.
Η απομάκρυνση ενός βασικού στελέχους της κυβέρνησης τον Mnangagwa σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή στην πολιτική στη Ζιμπάμπουε, όπου ήταν ένας πυλώνας στρατιωτικής και ασφάλειας που βοήθησε τον Mugabe να αναδειχθεί ως ηγέτης του έθνους μετά την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1980.
Ήταν ο πρώτος υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της Ζιμπάμπουε.
Ο Μουγκάμπε έχει έρθει σε σύγκρουση τους περισσότερους συμμάχους του που πολέμησαν στον απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον του καθεστώτος λευκής μειονότητας της Ροδεσίας, αφήνοντας τη λεγόμενη γενιά των 40 νεότερων μελών του κυβερνώντος κόμματος.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS