Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες με το μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ – Στην 4η θέση η Ελλάδα

tags :
Οι χώρες με το μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ – Στην 4η θέση η Ελλάδα
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 248.000 στρατιώτες, ακολουθούμενη από Γερμανία και τη Γαλλία
Η Ελλάδα διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμψυχο δυναμικό περίπου 162.000 πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista για το 2017.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 248.000 στρατιώτες, ακολουθούμενη από Γερμανία και τη Γαλλία, με 204.000 και 180.000, αντίστοιχα.
Βέβαια, η Ελλάδα διαθέτει υποπολλαπλάσιο συνολικό πληθυσμό από τις παραπάνω.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν, με φθίνουσα σειρά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.



Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, έπειτα από πρωτοβουλία της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, άρχισε η Μόνιμη Διαρθωμένη Συνεργασία (PESCO) για την Άμυνα.
Η PESCO είναι ένα πλαίσιο και μια διαδικασία που βασίζεται στη Συνθήκη για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., που είναι ικανά και πρόθυμα να το πράξουν.
Θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.
Μετά την κοινοποίηση της απόφασης, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να εγκρίνει επίσημη απόφαση για την ίδρυση της PESCO έως το τέλος του έτους, με τα πρώτα σχέδια να προσδιορίζονται παράλληλα.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο ξεκίνησε από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2017, θα ενισχύσει τα έργα συνεργασίας στον τομέα της έρευνας στον τομέα της άμυνας, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την προσέλκυση δυνατοτήτων.
Η πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πλήρους ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης