Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πανικός στις πολυεθνικές - Βγάζουν καθημερινά τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας

tags :
Πανικός στις πολυεθνικές - Βγάζουν καθημερινά τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη πολυεθνική έχει δώσει εντολή για διακράτηση των overnight ταμειακών διαθεσίμων εκτός Ελλάδας
Τα χρήματα εκτός Ελλάδας βγάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, φοβούμενες αρνητικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προερχόμενες από τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες 15 ημέρες αρκετές πολυεθνικές με μακρόχρονη πορεία στην ελληνική αγορά έβγαλαν στο εξωτερικό εισπράξεις τους φοβούμενοι τα όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το ποσό που φαίνεται να έχει βγει από τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών από πολυεθνικούς Ομίλους, φαίνεται ότι αγγίζει το 1,5 με 1,8 δις ευρώ.
Τα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχα σε ό,τι αφορά τις εκλογές αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει άμεσα σχηματισμός κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη πολυεθνική έχει δώσει εντολή για διακράτηση των overnight ταμειακών διαθεσίμων εκτός Ελλάδας, ενώ αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και σε κάποιους μεγάλους ελληνικούς Ομίλους με δραστηριότητα σε χώρες του εξωτερικού.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολυεθνικός Όμιλος παγώνει το επενδυτικό του πλάνο που είχε προγραμματίσει μέσα στο 2015…. μέχρι νεωτέρας, ενώ παράλληλα θα εξετάσει αν θα δοθούν οι αυξήσεις που είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους του μέσα στο 2015.
Από την άλλη η πιστωτική ασφυξία φαίνεται να επανέρχεται στις ελληνικές επιχειρήσεις με αρκετές ξένες εταιρίες να απαιτούν να πληρωθούν μετρητοίς για τα εμπορεύματα τους.
Αρκετοί πάντως πιστεύουν ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και το Χρηματιστήριο φαίνεται να είναι τεχνική και να έχει... ημερομηνία λήξης.
Ολοι την τοποθετούν περί τον Απρίλιο. Τότε θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - θα έχει αναγκαστεί να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, γιατί δεν θα έχει άλλα περιθώρια και ως εκ τούτου η «κανονικότητα» θα έχει επανέλθει στην ελληνική αγορά.
Βέβαια αυτό το διάστημα εκτιμούν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και το ενδεχόμενο είναι να μην βγουν… αλώβητοι θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης