Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο εργολάβος που κατέδωσε του συναδέλφους του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εμπλέκεται στα 2 μεγαλύτερα σκάνδαλα

tags :
Ο εργολάβος που κατέδωσε του συναδέλφους του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εμπλέκεται στα 2 μεγαλύτερα σκάνδαλα
O Όμιλος την εποχή 1999 -2000 άντλησε μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων που πραγματοποίησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 450 εκατ ευρώ
Η ιστορία ξεκινά το 2013 όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα γραφεία των μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες αυτές ενδεχομένως εφάρμοζαν εναρμονισμένη πρακτική με στόχο τη νόθευση των διαγωνισμών για δημόσια έργα.
Μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για τον κλάδο των κατασκευών, η οποία όμως φέρεται να επιταχύνθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε για το ίδιο θέμα.
Την καταγγελία έκανε σύμφωνα με πληροφορίες μεγαλοστέλεχος κατασκευαστικού Ομίλου ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Το πρόσωπο του έχει συνδεθεί με δύο από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, μεταξύ αυτών και της φούσκας του Χρηματιστηρίου.
Για το ίδιο έχουν γραφτεί πολλά, τόσο για τον πολυτελή βίο του όσο και για τις αποτυχημένες προσπάθειες του, «επέκτασης» στο εξωτερικό.
Ήταν ο μόνος εργολάβος ο οποίος πριν 20ετίας διέθετε δύο πτυχία ανώτερης τάξης. Τι σήμαινε αυτό; Τότε ο νόμος απαιτούσε όταν ένα έργο υπερέβαινε σε αξία ένα σχετικό μικρό ποσό, αυτό υποχρεωτικά θα έπρεπε να διεκδικείται από κοινοπραξία δύο εταιρειών, ώστε να είναι ασφαλέστερη η υλοποίηση τους.
Έτσι ενώ όλοι έπρεπε να διαπραγματεύονται κάθε φορά μεταξύ τους για το αν και σε ποια έργα θα κατέβουν μαζί χάνοντας χρόνο και ευελιξία, ο εν λόγω εργολάβος διαπραγματευόταν με τον εαυτό του και είχε έτοιμη την κοινοπραξία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Επίσης ο Όμιλος του, την εποχή 1999 -2000 άντλησε μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων που πραγματοποίησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 450 εκατ ευρώ (ή το 40% περίπου της είσπραξης που αναμένεται φέτος από τα τέλη κυκλοφορίας).
Εκμεταλλευόμενος μάλιστα τις απίστευτες απομιμήσεις της εποχής ξεφόρτωσε στην αγορά μεγάλο ποσοστό των μετοχών του και με τα κεφάλαια που συγκέντρωσε κάλυψε την δική του συμμετοχή στις τεράστιες αυτές εκδόσεις. Όσο για τα υπόλοιπα κεφάλαια, η τιμή διάθεσης ήταν τόσο χαμηλότερη από την τότε τρέχουσα τιμή, ώστε το ποσοστό κάλυψης να φτάσει το 100%.
Τέλος ο εν λόγω εργολάβος, φρόντιζε να εγκρίνει υπέρογκες αμοιβές στο διοικητικό συμβούλιο, ή και αγορές σπιτιών για τα μέλη της οικογένειας του.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 όταν ο Όμιλος εμφάνιζε ζημιές 30 εκατ ευρώ, οι αμοιβές στα μέλη του δ.σ ανήλθαν στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης