Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δύο αυξήσεις κεφαλαίου στο ΧΑ που δείχνουν το πραγματικό ενδιαφέρον του κάθε βασικού μετόχου

Δύο αυξήσεις κεφαλαίου στο ΧΑ που δείχνουν το πραγματικό ενδιαφέρον του κάθε βασικού μετόχου
Πρόκειται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Nexans και της Τηλέτυπος που ολοκληρώθηκαν με λίγες μέρες διαφορά
Δύο αυξήσεις κεφαλαίου ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ και για δικούς της λόγους η κάθε αύξηση αποτύπωσε το ενδιαφέρον των βασικών μετόχων και σκιαγράφησε το μέλλον της εταιρείας όχι τόσο στο ταμπλό του ΧΑ αλλά στην πραγματική οικονομία.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η μία αύξηση δεν ήταν αναγκαία και ήταν αυτή που καλύφθηκε πλήρως με τον βασικό μέτοχο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καλύπτει όχι μόνο τη δική του συμμετοχή αλλά και τα αδιάθετα. Η άλλη που ήταν και η κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου, αν και το ύψος της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρό σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του ισολογισμού, συγκέντρωσε μόλις 200 ευρώ!
Πρόκειται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Nexans και της Τηλέτυπος που ολοκληρώθηκαν με λίγες μέρες διαφορά. Η Nexans, που βέβαια μπορεί ο βασικός μέτοχος να έχει απώτερο στόχο την έξοδο από το ταμπλό, αυτό έχουν αναφέρει μέτοχοι μειοψηφίας, πραγματοποίησε μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου η οποία σε αρχικό στάδιο καλύφθηκε κατά 77%. Στη συνέχεια τα αδιάθετα τα πήρε και αυτά η μητρική Nexans καλύπτοντας 100% την αύξηση και βάζοντας στα ταμεία της εταιρείας 21 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα νέα κομμάτια εισάγονται σήμερα προς διαπραγμάτευση και πως επρόκειτο για μία ακριβή αύξηση αφού γινόταν σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από την τιμή που είχε η μετοχή στο ταμπλό.
Η Τηλέτυπος από την άλλη είχε αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ και τελικά συγκέντρωσε μόλις 200 ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη, κίνηση που αποδίδεται ίσως και στις εξελίξεις στον κλάδο και στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ωστόσο, η Τηλέτυπος όπως δείχνει το εννεάμηνο χρειάζεται ένεση ρευστότητας αφού τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται στα 116 εκατ. ευρώ (έχουν καταπέσει γιατί δεν εκπληρώνονται οι όροι), η ζημιά ανήλθε στα 31,3 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 5,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Η Nexans από την άλλη με σύνολο υποχρεώσεων 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές 16 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 5,2 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 21,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 70 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο. Με την αύξηση των 21 εκατ. ευρώ αλλάζουν τα παραπάνω νούμερα. Μηδενίζεται ο δανεισμός, διπλασιάζεται η καθαρή θέση, ενισχύεται η ρευστότητα και φυσικά βελτιώνονται οι προοπτικές.
Σημειώνεται πως και οι δύο εταιρείες έχουν ελάχιστη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό. Η Τηλέτυπος ωστόσο διαπραγματεύεται στην κατηγορία της επιτήρησης λόγω λογιστικής κατάστασης, ενώ η Nexans στην κύρια αγορά. Από την αρχή του έτους η Nexans ενισχύεται 12,22% και έχει πραγματοποιήσει συνολικό όγκο 31 χιλ. τεμάχια και η Τηλέτυπος υποχωρεί 4,76% με συνολικό όγκο 11 χιλ. τεμάχια, ενώ σημειώνεται πως στις περισσότερες συνεδριάσεις δεν έχει κάνει ούτε μία πράξη. Η αποτίμηση της Τηλέτυπος είναι 9 εκατ. ευρώ και της Nexans 20 εκατ. ευρώ.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης