Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aπίστευτο και όμως αληθινό: Με αρνητικά ίδια κεφάλαια λειτουργεί η Media Markt στην Ελλάδα

tags :
Aπίστευτο και όμως αληθινό: Με αρνητικά ίδια κεφάλαια λειτουργεί η Media Markt στην Ελλάδα
Οι αμαρτίες του παρελθόντος, τα παράδοξα των ενδοομιλικών χρηματοδοτήσεων και οι απίθανες δηλώσεις των διοικούντων
Στις αρχές του 2016 η διοίκηση της Media Markt στην Ελλάδα δήλωνε ότι για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30/09/2015 εμφανίζει σημαντικότατη μείωση ζημιών και ο τζίρος της θα είναι ίδια επίπεδα με την προηγούμενη οικονομική χρήση που είχε διαμορφωθεί στα 186 εκατ. ευρώ.
Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περιέγραφε καθώς ναι μεν η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν περιορισμένη κατά ποσοστό -1,75% αλλά οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα -6,339 eυρώ από -8,186 εκ ευρώ.
Το ποσό αυτό των ζημιών του γερμανικού ομίλου αθροιστικά με τις ζημίες των προηγουμένων χρήσεων από την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στη Ελλάδα ξεπερνά τα -170 εκ ευρώ.
Ο πρόεδρος της εταιρείας κ Κατραβάς Δημήτρης σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που άγγιξε το ποσό των 74 εκ ευρώ χαρακτηρίζοντάς της ως την μεγαλύτερη Γερμανική επένδυση τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Ωστόσο είναι αδιανόητο να θεωρείται επένδυση κάθε αύξηση κεφαλαίου  που σκοπός της δεν είναι άλλος από την κάλυψη των ζημιών που κατέγραψαν οι εταιρίες του ομίλου (συγχωνεύτηκαν το 2013) που επί αρκετά έτη λειτουργούσαν με αρνητικό κεφάλαιο κατά παράβαση του νόμου περί ανωνύμων εταιριών
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ζημίες του 2015 τα κεφάλαια της Media Market είναι πάλι αρνητικά κατά 3,441 εκ ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι με βάση το νόμο θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Από τη μελέτη των οικονομικών καταστάσεων του 2015 προκύπτει ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό κατά -14,122 εκ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εταιρεία για να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της πρέπει να εκποιήσει το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της στις τιμές που αναφέρονται στον ισολογισμό της  και να προσθέσει επί πλέον το ποσό των 14.122.519 ευρώ.
Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είτε θα πρέπει να υπάρξει ή ένεση ρευστότητας ή να προκύψουν κέρδη.
Ο δείκτης αυτός βελτιώνεται μόνο με κέρδη. 
Επισημαίνεται ότι η εταιρία εμφανίζει την 30/09/2015 υποχρεώσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις 4 εκ ευρώ αλλά την ίδια στιγμή έχει και χρεωστικούς τόκους 2,44 εκ ευρώ ενώ στη χρήση 2014 το ποσό ήταν 3,119 εκ ευρώ με μηδενικές υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες εταιρίες.
Αυτό σημαίνει ότι στα ενδιάμεσα των χρήσεων χρηματοδοτείται από άλλες εταιρίες του ομίλου με άγνωστο επιτόκιο και οι λογαριασμοί κλείνουν κατά τη δημοσίευση ισολογισμών ώστε να μην ξέρει κανένας το γίνεται.
Είναι δε  εντυπωσιακό ότι το ΓΕΜΗ δεν έχει αναλυτικά στοιχεία ισολογισμού και κανένας αρμόδιος δεν έχει επιληφθεί του θέματος.

(Πρώτη Ενημέρωση: 03:13, Παρασκευή 22 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης