Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καμώματα της L’oreal στην Ελλάδα που αποτιμάται 35 εκατ ευρώ και που παραδόξως.... δεν είδε η κυβέρνηση Τσίπρα

tags :
Τα καμώματα της L’oreal στην Ελλάδα που αποτιμάται 35 εκατ ευρώ και που παραδόξως....  δεν είδε η κυβέρνηση Τσίπρα
Οι χαμένοι ισολογισμοί στο ΓΕΜΗ και η κοινή εταιρία με τη Nestle που εκκαθαρίζεται για πάνω από δυόμιση χρόνια
Την ώρα που ο πρωθυπουργός φέρεται να ταξίδεψε στο Παρίσι για επαφές με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής L' Oreal στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ολίγον τι συγκεχυμένη με την εταιρία.
Αναζητώντας οικονομικές καταστάσεις της εν Ελλάδι θυγατρικής του Γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι οι τελευταίες δημοσιευμένες και μάλιστα με ανάρτηση στις αρχές του 2016 από το ΓΕΜΗ είναι αυτές της χρήσης του 2013 (δείτε φωτό που έχει μόνο 3 δημοσιεύσεις)!
Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Εθνικό Τυπογραφείο όπου η τελευταία ανακοίνωση στοιχείων δημοσιότητας της γαλλικής εταιρίας έχει γίνει το 2012!
Αλήθεια που ακριβώς δημοσιεύονται τα στοιχεία της Γαλλικής εταιρίας στην Ελλάδα;
Εφαρμόζονται οι διατάξεις δημοσιότητας και αν όχι γιατί;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η L’oreal έχει μια ακόμα εταιρία στην Ελλάδα κοινή με τη Nestle (από 50% ή κάθε μία) η οποία από τον Ιούνιο του 2014 βρίσκεται υπό εκκαθάριση αλλά ακόμα δεν προκύπτει να έχει εκκαθαριστεί.
Μάλιστα τον Απρίλιο του 2015 αντικαταστάθηκε ένας εκ των δύο εκκαθαριστών που είχαν οριστεί.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύει στις οικονομικές της καταστάσεις η Γαλλική μητρική εταιρία αντλούνται κάποια στοιχεία για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για το 2015.
Η καθαρή θέση της εταιρίας εμφανίζεται στα 9,7 εκ ευρώ και η αξία που αποτιμά τη συμμετοχή του ο Γαλλικός όμιλος στα τέλη του 2015 στη L’OREAL Hellas είναι της τάξεως των 35 εκ Ευρώ.
Δηλώνει στο Χρηματιστήριο ότι τα κέρδη στην Ελλάδα το 2015 ήταν 9,825 εκ ευρώ και από αυτά έλαβε ως μέρισμα το ποσό των 8,304 εκ Ευρώ.
Βέβαια για να έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα στη Γαλλία θεωρητικά υπάρχει ισολογισμός και στην Ελλάδα βάσει του οποίου ενσωματώνονται τα στοιχεία αλλά είναι απορίας άξιον που ακριβώς βρίσκεται ο ισολογισμός όταν δεν υπάρχει στα μέσα δημοσιότητας που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιον πως μπορεί να γίνονται συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού και της εταιρίας για επενδύσεις στην Ελλάδα όταν στη χώρα μας δεν φαίνεται να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις της εταιρίας η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβεί σε δραστική μείωση προσωπικού.
Τα γνωρίζει άραγε αυτά ο πρωθυπουργός;
Έχει η κυβέρνηση ασκήσει τις αρμοδιότητές της για θέματα δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων;
Επισημαίνεται ότι η L’OREAL Hellas είναι μια από τις εταιρίες που παραδέχτηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι συμμετείχε σε οριζόντια συμφωνία με άλλες εταιρίες με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων της, κατά παράβαση των εθνικών και ενωσιακών κανόνων περί ανταγωνισμού.
Η παραδοχή είχε ως αποτέλεσμα να της επιβληθεί μειωμένο πρόστιμο κατά 15% στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορά στη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Ιούνιο τον Ιούνιο του 2006.
Η εταιρία που μετείχε στη σύμπραξη ήταν L’ Oreal Produits De Luxe Hellas Α.Ε η οποία απορροφήθηκε από την L’OREAL Hellas.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν και μέχρι το 2000 ο όμιλος L’OREAL είχε εργοστάσιο στην Ελλάδα το οποίο έκλεισε με αφορμή το μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα και έκτοτε διατηρεί μόνο εμπορική δραστηριότητα.



Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης