Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο Βερολίνο «μεταφέρεται» η συζήτηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ – Συναντήσεις Σταθάκη

tags :
Στο Βερολίνο «μεταφέρεται» η συζήτηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ – Συναντήσεις Σταθάκη
H νέα πράξη μετά τις εντάσεις στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς της περασμένης Παρασκευής 17/3/2017
Η ανάδειξη των ενεργειακών σε κεντρικό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και το απόλυτο αδιέξοδο, αφού οι δανειστές απαιτούν εδώ και τώρα πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συνθέτουν την εικόνα των διαπραγμάτευσης, εν όψει του σημερινού Eurogroup από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που προσδοκά είναι να αναγνωριστεί ότι έχει συντελεστεί πρόοδος.
Μετά την μάλλον τραυματική τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρεθεί σήμερα 20/3 στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για την αξιολόγηση της πορείας της «ενεργειακής μετάβασης».
Ο κ. Σταθάκης θα έχει γεύμα εργασίας με την υπουργό Ενέργειας της Γερμανίας Brigitte Zypries και όπως είναι φυσικό θα συζητήσει μαζί της το μείζον ζήτημα που απασχολεί πλέον την ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την απαίτηση για πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
Μια πώληση που κατά την απαίτηση της Τρόικας θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ιδιωτικοποίηση του 17% της επιχείρησης.    

Λανθασμένοι χειρισμοί

Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ήταν αποκαλυπτική του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν οι μέχρι σήμερα χειρισμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επιτελείς του οποίου επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών και μιλούσαν για τεχνικά ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης επέμεινε και μετά την τηλεδιάσκεψη ότι προσπαθεί να περάσει στο κείμενο των τεχνικών συμπερασμάτων σημείωση που θα αναφέρει ότι η πώληση μονάδων θα επανεξετασθεί αργότερα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, με δυο - τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».
Βεβαίως το πλαίσιο συμφωνίας δεν έχει βρεθεί ακόμη και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν φαίνεται ότι έγινε κάποια πρόοδος.  

Αποφάσεις βάση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να περάσει στην επόμενη ημέρα και να χειριστεί το θέμα πολιτικά, συνδέοντας την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες και αποσυνδέοντας τη από το Μνημόνιο.
Όπως λέει χαρακτηριστικά «η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και EE. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμα και αν δεν ήμασταν σε μνημόνιο»
Πάντως ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του που έχει άμεση επαφή με τη ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές της γνωρίζει ότι αυτή η επιχειρηματολογία απλά δεν «περνάει» και γι’ αυτό προσβλέπει στην ανάληψη της ευθύνης από το Μαξίμου.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης