Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προχωρά η πώληση της Cyta Ελλάδος - Προσελήφθησαν ως σύμβουλοι McKinsey και PwC - Ποιές οι επιλογές της μητρικής

Προχωρά  η πώληση της Cyta Ελλάδος - Προσελήφθησαν ως σύμβουλοι McKinsey και PwC - Ποιές οι επιλογές της μητρικής
Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τη Cyta Hellas τον Νοέμβριο του 2016
Η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Cyta όρισε τις McKinsey και PwC ως συμβούλους στην εξαγορά της Cyta Hellas και σύμφωνα με μια πηγή στην εταιρεία, η έκθεσή τους θα είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο.
"Έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: είτε να πουλήσουμε την εταιρεία ως σύνολο είτε να συγχωνευθούν με μια άλλη τηλεπικοινωνίακή εταιρία", ανέφεραν πηγές στο Cyprus Weekly.
Η πώληση της Cyta Hellas σε μειωμένη τιμή θα αναγκάσει την εταιρεία να καταγράψει ζημίες και θα μπορούσε να απειλήσει την κεφαλαιακή της βάση.
"Η Cyta θα επιδιώξει μια κοινοπραξία που θα τις επιτρέψει να διατηρήσει την κεφαλαιακή επένδυση ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη από την πώληση" δήλωσε η ίδια πηγή.
Ήδη, οι ανταγωνιστές της Cyta στην Ελλάδα - η Wind, η Forthnet και η Vodafone Greece - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν την εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα η Cyta θα αναζητήσει πιθανούς επενδυτές από το εξωτερικό.
"Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Cyta είναι η πελατειακή της βάση για ευρυζωνικές υπηρεσίες που αριθμούσαν 380.000 ενεργούς πελάτες μέχρι τα τέλη του 2016", δήλωσε η ίδια πηγή στο Cyprus Weekly.
Μεταξύ των πιο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Cyta Hellas είναι το call center, το ακίνητο που κατέχει στην Ελλάδα και το εκτεταμένο δίκτυο της.
Το δίκτυο οπτικών ινών εκτείνεται από την Κρήτη στα Βαλκάνια και συνδέεται με τα δίκτυα της Cyta στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επί του παρόντος, υπάρχουν σκέψεις στο πλαίσιο του συμβουλίου ότι μπορεί να είναι καλύτερα για την αρχή να το μισθώσει αντί να πουλήσει.
Η Cyta έχει δώσει εντολή στους συμβούλους της να συντάξουν όσο το δυνατόν συντομότερα έναν κατάλογο πιθανών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδυτών που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι δυνητικοί επενδυτές θα υποβληθούν σε due diligence από τους ελεγκτές McKinsey και PwC τις προσεχείς εβδομάδες και το συμβούλιο σκοπεύει να πουλήσει τη θυγατρική που θα χάσει χρήματα μέχρι το τέλος του έτους.
Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τη Cyta Hellas τον Νοέμβριο του 2016, αφού η μονάδα δεν κατάφερε να παρουσιάσει break even για ένα ακόμα έτος. Τον Ιανουάριο 2017 η κυβέρνηση ενημέρωσε το κυπριακό κοινοβούλιο ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15,6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών για το 2016.
Η Cyta Hellas ιδρύθηκε το 2008, μόλις λίγους μήνες πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ανάγκασε την Ελλάδα να ζητήσει τη διάσωση από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Από τότε η Cyta επιχορηγεί άμεσα ή έμμεσα την ελληνική θυγατρική της ελπίζοντας να ανακτήσει την επένδυσή της.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης