Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
S&P 500
2.502,22
0,06%
FTSE 100
7.310,64
0,64%
DAX
12.592,35
-0,06%
Nikkei 225
20.296,45
-0,25%
ATHEN
773,94
1,04%
  • 16:50 - Το ποσό των 45 εκατ.ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει στο Δημόσιο η Τράπεζα της Ελλάδος για φόρους παλαιών ετών
  • 16:00 - Θετικός ο Καμίνης για την Επιτροπή Αλεβιζάτου: Είναι υποχρέωση μας να συνδράμουμε ακόμη κι αν διαφωνούμε
  • 15:37 - Deutsche Welle: Πόσο κοντά στο δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία τους είναι οι Κούρδοι;
  • 14:18 - Νέος ισχυρός σεισμός στο Μεξικό 5,9 βαθμών ρίχτερ - Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές
  • 13:15 - ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Ιράκ λόγω του δημοψηφίσματος των Κούρδων
 

Δίνει 50 εκατ. ευρώ για τα ζαχαρουργεία της ΕΒΖ στη Σερβία η ΜΚ Group και το Δ.Σ. λέει όχι στο τίμημα

Δίνει 50 εκατ. ευρώ για τα  ζαχαρουργεία της ΕΒΖ στη Σερβία η ΜΚ Group και το Δ.Σ. λέει όχι στο τίμημα
Έγκυρη πηγή υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αύξηση του τιμήματος για τα δύο βαλκανικά ζαχαρουργεία
Σε αναβολή οδηγήθηκε η χθεσινή (31/7) γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά από σχετικό αίτημα του βασικού της μετόχου, του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με την πώληση των δυο θυγατρικών της στη Σερβία.
Έγκυρη πηγή υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αύξηση του τιμήματος για τα δύο βαλκανικά ζαχαρουργεία  με την προσδοκία η υπερχρεωμένη βιομηχανία να διαγράψει χρέη σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που έχει  συμφωνηθεί  με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.
Η γενική  συνέλευση των μετόχων ανεβλήθη για την Τρίτη 29 Αυγούστου μετά από την πρωτοβουλία της κατόχου ποσοστού 82,33% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου, η Αγροτική Τράπεζα Της Ελλάδος ΑΕ.
Πάντως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ αρνείται να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό που έγινε για τα ζαχαρουργεία στη Σερβία και ο οποίος προσέλκυσε δεσμευτική οικονομική προσφορά της τάξης των 51 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς κρίθηκε  χαμηλό το τίμημα παρά την αρχική αποτίμησή τους στα 25 εκατ. ευρώ.
Πάντως η Τράπεζα  Πειραιώς, στην οποία η ΕΒΖ οφείλει δάνεια άνω των 150 εκατ. θεωρεί πως το τίμημα είναι ικανοποιητικό και δεν συμφωνεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.
Την βελτιωμένη, όπως ζητήθηκε, προσφορά των 51 εκατομμύριων για τα δυο ζαχαρουργεία στη Σερβία υπέβαλε προ δυο εβδομάδων η σερβική ΜΚ Group.
Το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο συμφωνήθηκε προ μηνών με την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει την πώληση των δυο ζαχαρουργείων από την ίδια την εταιρεία και την απόδοση του τιμήματος στην Πειραιώς.
Αυτή με τη σειρά της έχει δεσμευτεί να διαγράψει τόσο αυτό το ποσό όσο και άλλο τόσο κάτι που θα σημάνει πως θα έπαυε να είναι αρνητική καθαρή της θέση ΕΒΖ. Η ΕΒΖ με βάση την χρήση που έληξε πέρυσι τον Ιούνιο βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.  
Εάν συνυπολογίσει κανείς και τα 30 εκατομμύρια με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε μερικώς από τον βασικό της μέτοχο, τον εκκαθαριστή στις αρχές του 2015 κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ δεν πρόκειται να βελτιωθεί ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να βελτιώσει το τίμημα.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.bankingnews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις 01/08/2017 - 01:41
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS