Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017
  • 23:46 - Η Ρωσία αντιτίθεται στην πρόταση του ΟΗΕ για επέκταση της έρευνας σχετικά με τα χημικά όπλα της Συρίας
  • 23:18 - Πτώση στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τo φορολογικό νομοσχέδιο - Εβδομαδιαίες απώλειες για Dow, S&P 500
  • 23:18 - S&P: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Ελβετία – Σταθερό το outlook
  • 23:17 - Η ιδιότυπη συνεργασία Merkel - Τσίπρα για τα κέρδη... από το Brexit
  • 23:17 - Σε τεντωμένο «σχοινί» η Βενεζουέλα - Προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους της - Ανησυχία στους επενδυτές
 

Πληθώρα εταιριών στην προμήθεια φυσικού αερίου με 32 «παίκτες» - «Ψάχνεται» η ΔΕΗ

Πληθώρα εταιριών στην προμήθεια φυσικού αερίου με 32 «παίκτες» - «Ψάχνεται» η ΔΕΗ
Η ΡΑΕ προωθεί μέτρα για την διευκόλυνση των οικιακών καταναλωτών όσον αφορά στην αλλαγή προμηθευτή φυσικού αερίου
Εντείνεται η κινητικότητα στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν θέσεις ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Ήδη στο σχετικό Μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περιλαμβάνονται 32 εταιρίες που διαθέτουν άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ αρκετές από αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού και δεν είναι λίγες και εκείνες που βασική τους δραστηριότητα είναι η εμπορία καυσίμων.
Την ίδια ώρα η ΡΑΕ εν όψει του πλήρους ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου εκπονεί Κώδικα Προμήθειας με στόχο να τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων δυο - τριών μηνών.
Παράλληλα σχεδιάζει μέτρα για την απρόσκοπτη, χωρίς ρήτρες και άλλα εμπόδια, αλλαγή προμηθευτή για κάθε οικιακό καταναλωτή φυσικού αερίου.
Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών που αναμένεται να συντελεστούν στην αγορά από την αρχή του 2018 είναι η παροχή στους οικιακούς καταναλωτές συνδυαστικών πακέτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.  

Οι κάτοχοι άδειας για προμήθεια αερίου

Οι εταιρίες που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΕ διαθέτουν άδεια προμήθειας φυσικού αερίου είναι οι εξής: ΔΕΠΑ, Προμηθέας Gas, Μ&Μ, Hellas Power, EDISON, ENIMEX GAS, ΤΕΡΝΑ, ΗΡΩΝ, GUNVOR  INTERNATIONAL, GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK, GASELA, HELLAS EDIL, GREENSTEEL – CEDALION, WATT AND VOLT, NRG TRADING, ΑΦΟΙ ΣΟΥΡΛΑ, ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης,  ΕΠΑ Θεσσαλίας, ΜΑΚΙΟΣ, ΕΛΙΝΟΙΛ, PROTERGIA, Αλουμίνιον της Ελλάδος, VOLTERRA, ΒΙ.ΕΝΕΡ, CORAL, PNG, ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ, Q CAPITAL, ΡΕΒΟΪΛ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ  και SINTEZ.
Μόλις πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε επίσης τη χορήγηση αδειών προμήθειας φυσικού αερίου διάρκειας 20 ετών στη Μότορ Οι  και την  CORAL GAS, ενώ η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής έλαβε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 400 MW και διάρκειας 20 ετών.
Ήδη, λοιπόν καταγράφεται έντονη κινητικότητα στους δύο κλάδους, με τη ριζική αλλαγή σκηνικού που βρίσκεται στα σκαριά να έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΔΕΗ αναζητεί σύμβουλο για να αποφασίσει εάν θα μπει στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ οι τρεις μεγάλες καθετοποιημένες ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή η Protergia, η Elpedison και η Ήρων, προετοιμάζονται ώστε από την αρχή του 2018 να εξυπηρετούν τους πελάτες τους παρέχοντας συνδυαστικά πακέτα.  
Τέλος και η ηγεσία της ΔΕΠΑ έχει δηλώσει την πρόθεση της εταιρίας να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει κάνει κάποια κίνηση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS