Τι απαντά η Eldorado Gold στην κυβέρνηση - Δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο

Τι απαντά η Eldorado Gold στην κυβέρνηση -  Δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο
Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία
Μετά το σάλο που έχει προκληθεί για το θέμα της Eldorado η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης.
Είναι χαρκατηριστικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε σήμερα (13/9/2017) δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ολοκλήρωση κατά 100% της αδειοδότησης μέσα στην εβδομάδα.
Το θέμα πάντως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 15/9.
«Το ζήτημα της Eldorado θα συζητηθεί προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος ο οποίος θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος να κάνει ορισμένα πράγματα», υποστήριξε.
Για το θέμα πήρε θέση και ο ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά σε δηλώσεις του ανέφερε ότι συνεργάζεται με την Eldorado Gold, η οποία προχθές (11/9) προειδοποίησε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Francois-Philippe Champagne "ως υπουργός Εμπορίου του Καναδά, είναι η δουλειά μου να υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση η οποία είτε είναι άδικη είτε αμφισβητεί την σωστή μεταχείριση που θα έπρεπε να είχαν", ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για το θέμα που έχει προκύψει με την Eldorado Gold.
Παράλληλα τόνισε ότι "είμαστε πάντα παρόν στο να βοηθήσουμε τις καναδικές εταιρίες να προωθήσουν τα συμφέροντά τους" προσθέτοντας ότι "θα παρεμβαίνω πάντα και θα έχουν πάντα την υποστήριξη της κυβέρνησης όταν αντιμετωπίζουν άδικες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο".
Ο κ. Champagne επίσης λέει ότι "σίγουρα δεν αναμένει ότι το θέμα θα επηρεάσει την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Καναδά-ΕΕ".
Η Eldorado Gold μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι παραμένει αναοιχτή σε διάλογο. 

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold

Η Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι σήμερα (13/9) έλαβε από το ΥΠΕΝ, την άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα.
Η άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας έχει ισχύ τριών ετών.
Στην παρούσα φάση παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ακόλουθα:
-η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης
-η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών
καθώς και άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.
Παράλληλα η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της Ελληνικής  Κυβέρνησης θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Eldorado είναι βέβαιη ότι οποιοδήποτε θέμα τεθεί στο πλαίσιο της διαιτησίας θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης.  
Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.
Ο Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold George Burns, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος.
Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες.
Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS