Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα εξέλιξη - Πουλάει την επένδυση στην Ελλάδα και αποχωρεί η Eldorado Gold - Υπάρχει αγοραστής

Νέα εξέλιξη - Πουλάει την επένδυση στην Ελλάδα και αποχωρεί η Eldorado Gold - Υπάρχει αγοραστής
Τα βαθύτερα αίτια της αποχώρησης, οι διαπραγματεύσεις και η βόμβα του flash smelting
Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της επένδυσής της στην Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Eldorado Gold.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη.
Η κίνηση αυτή της Eldorado Gold, δηλαδή να αποχωρήσει από την Ελλάδα πουλώντας την Ελληνικός Χρυσός θεωρείται από γνώστες των πραγματικών λόγων της αντιπαράθεσης με το δημόσιο επιβεβλημένη καθώς η εταιρία παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις της για το θέμα των αδειοδοτήσεων στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει την τεχνολογία του flash smelting στο εργοστάσιο μεταλλουργίας ή για την ακρίβεια δεν μπορεί να την εφαρμόσει δοκιμαστικά για να αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Και αυτό διότι η φινλανδική εταιρεία Qutotec, που έχει παγκοσμίως την πατέντα της τεχνολογίας flash smelting που η Eldorado έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει στο εργοστάσιο στις Σκουριές δεν δίνει την τεχνολογία της για δοκιμές εκτός Φιλανδίας.
Έτσι η Eldorado για να ξεκινήσει να την δοκιμάζει όπως προβλέπει η συμφωνία με το δημόσιο θα πρέπει να την αγοράσει.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να το κάνει λόγω του κινδύνου που αναλαμβάνει να προκύψει ότι η τεχνολογία δεν είναι περιβαλλοντικά φιλική και έχοντας πληρώσει για την αγορά της να απωλέσει τεράστια κεφάλαια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 η Eldorado  πώλησε τις επενδύσεις της στην Κίνα και μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε ήταν πως το κόστος εξόρυξης στην Ελλάδα θα ήταν χαμηλότερο πράγμα που εν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Έτσι τώρα προκειμένου να αποφύγει το φιάσκο και προφασιζόμενη καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις παγώνει τις επενδύσεις της στις Σκουριές και υποβάλλει προσφυγές στο ΣτΕ που γνωρίζει ότι χρειάζεται χρόνος να κριθούν  ώστε να είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα που είναι η πώληση της επένδυσης.
Η αλλαγή ιδιοκτήτη βέβαια δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς επενδυτής θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει να είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή. Δεν αποκλείεται όμως αυτό να έχει ήδη συμβεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης