Ο Κώστας Λαλιώτης, ο ...ευεργέτης Γιώργος Μπόμπολας και τα διόδια της Αττικής Οδού

Ο Κώστας Λαλιώτης, ο ...ευεργέτης Γιώργος Μπόμπολας και τα διόδια της Αττικής Οδού
Τι κέρδισε το ελληνικό Δημόσιο από μια σύμβαση που έχει χαρακτηρισθεί Λεόντιος και ποιά ειναι τα κέρδη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται σήμερα το οδικό άξονα;
Με την πρώτη υπογραφή του Κώστα Λαλιώτη ως υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ το Δεκέμβριο του 1996 μπήκαν τα θεμέλια για το έργο κόσμημα του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Πρόκειται για τον οδικό άξονα της Αττικής Οδούς που διασχίζει την ευρύτερη περιοχής της πρωτεούσας απο τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Το www.bankingnews gr με αφορμη δημοσίευμα Κυριακάτικης Εφημερίδας που ανέφερε οτι το ΣΔΟΕ ψάχνει τα περιουσιακά στοιχεια του πρώην υπουργού κ. Κωστα Λαλιώτη, ανοίγει εκ νέου την σύμβαση της Αττικής Οδού.
Ο πρώην υπουργός με επιστολή που έστειλε στο ΣΔΟΕ και διεύρεσε στον τύπο αποδεικνύει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανένα.
Εμείς δεν είμαστε φορολογική Αρχή και εμπιστευόμαστε απόλυτα τα οσα ισχυρίζεται ο κ. Λαλιώτης.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα όσα λέει και καταθέτει ο ίδιος δημόσια.
Το www.bankingnews με την δική του δημοσιογραφική προσέγγιση,  θέτει ένα απλό ερώτημα τι κέρδισε το ελληνικό Δημόσιο απο μια σύμβαση που έχει χαρακτηρισθεί Λεόντιος και ποια ειναι τα κέρδη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται σήμερα το οδικό άξονα που για πολλούς ειναι το χρυσωρυχείο της χώρας.
Το Δεκέμβριο του 2013 τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας Αττικής Οδούς έφθαναν τα 475,1 εκατ ευρω από 480,9 εκατ το 2012.
Το ποσό σε δραχμές ανέρχεται στο αστρονομικο ύψος των 160 δισσεκατομμυρίων.

Η σύμβαση του 1996
Η σύμβαση που έγινε νόμος του κράτους έδωσε όλες τις ευκολίες που απαιτούσε το ίδιο το έργο και ορίστηκε ως ανάδοχος η εταιρεία με την επωνυμία Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας Σταυρού Α/Δ ΣΠΑΤΩΝ και Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού.
Στο παραπάνω εταιρικό σχήμα συμμετείχαν περισσότερες από 25 κατασκευαστικές εταιρείες εκείνης της εποχής.
Το άρθρο 1 της σύμβασης αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο ή το Δημόσιο ή ο Κύριος του Έργου , όπως αυτό νόμιμα εκπροσωπείται από τον κ. Κωνσταντίνο Λαλιώτη.
Τι δίνει η σύμβαση στην ανάδοχο εταιρεία;
Αρχικά το κράτος ήταν ο εγγυητής για τη χρηματοδότηση της αναδόχου εταιρείας όπως προέβλεπε το πιο κάτω άρθρο
Το άρθρο 55 της σύμβασης αναφέρει ότι η αδικαιολόγητη στάση του Κύριου του Έργου δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου να εκδηλώσει άρνηση εγγύησεων στα δάνεια του Αναδόχου για την περίοδο λειτουργίας σύμφωνα με την παράγραφο 19.2.1 της παρούσας , θα χορηγηθεί στον Ανάδοχο το σύνολο ή μέρους του Συμβατικού Ανταλλάγματός του , όπως αυτό καθορίζεται και συμφωνείται απο το Ελληνικο Δημόσιο . Και η άρνηση εγγύσεων συνιστά λόγο καταγγελίας της Σύμβασης Παραχώρησης υπερ του Αναδόχου.
Το bankingnews θέτει το ερώτημα ποια άλλη κοινοπραξία ξεκινά την κατασκευή ενός εργου παίρνοντας δάνεια με την εγγύση του κράτους δηλαδή των πολιτών που πληρώνουν φόρους;
Αυτό το προνόμιο έχει δοθεί σε άλλη ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για πόσα χρόνια θα είναι η Αττική Οδός στην οικογένεια Μπόμπολα;
Πότε μπορεί να επιστραφεί η Αττική οδός στο ελληνικό κράτος;
Τα τεχνικά κριτήρια που προβλέπει η σύμβαση καθιστούν δύσκολο εως ανέφικτο την επιστροφή του έργου στο κράτος.
Όπως μας πληροφόρησε ανώτατη πηγή του αρμόδιου υπουργείου η Αττική Οδός δεν πρόκεται να αλλάξει χέρια πριν απο το 2024.
Κανένας όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι 2025 θα περάσει σε αλλη ιδιοκτησία.
Το κλειδί της σύμβασης ειναι το άρθρο 49 που καθορίζει την απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου της αναδόχου εταιρείας. Στο πρώτο έτος λειτουργίας του 1999 είχε ορισθεί ως απόδοση κεφαλαίου στο 14% Για το 2015 η πρόβλεψη ειχε καθοριστεί στο 11,3% και το 2018 η απόδοση προσδιορίστηκε στο 10,2%.
Ετσι έχουμε μια πρακτική που η ανάδοχος εταιρεία με τις εγγύσεις του κράτους δανείζεται για την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια αξιώνει να εχει ετήσεις απόδοσεις του κεφαλαίου σε τιμές δραχμής.
Ομως η διοίκηση της Αττικής Οδούς δεν φθάνει ποτε τις αποδόσεις κεφαλαίου που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης διότι με την τακτική αυτή καθυστερεί να πάρει πισω το αρχικό επενδεδυμένο κεφάλαιο,  που μεταφράζεται σε χρόνο παραμονής στα δικά της χέρια.
Επισης η σύμβαση δίνει το δικαίωμα καθορισμού του τιμήματος των διοδίων στην ίδια εταιρεία.
Ακόμη δεν προβλέπεται το κόστος των διοδίων με βαση την χιλιομετρική απόσταση διότι σε αυτή την περίπτωση ματαιώνεται ο αρχικός σκοπός του οδικού άξονα.
Οι δηλώσεις πρωήν υπουργών που ανέφεραν ότι το κόστος των διοδίων της Αττικής Οδούς θα υπολογίζεται με το χιλιόμετρο ήταν εκτός της σύμβασης και πιάνονται ακόμη μια φορά αδιάβαστοι. Μεταξύ των αλλων σημαντικών άρθρων της συμβασης ειναι αυτό με τον αριθμό 43.
Με το άρθρο αυτό καθορίστηκε ότι η σχηματιζόμενη ουρά αναμονής των αυτοκινήτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά της ώρας .
Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης προβλέπονταν ποινική ρήτρα 20 ECU ανα ώρα περάν των 90 ωρών.
Κάνει όμως σαφές και ξεκάθαρο ότι στο πρόβλημα της αναμονής των οδηγών για την Ανάδοχο εταιρεία δεν θα θεωρηθεί ότι καθίσταται αίτιος λύσης της Σύμβασης, με την προυπόθεση ότι θα καταβάλλει τη ρήτρα.
Δηλαδή επιτρέπονται οι ουρές αναμονές αλλά η σύμβαση δεν μπορεί να καταγγελθεί.
To bankingnews ερωτά τον κ. Λαλιώτη τι κέρδισε το ελληνικο κράτος;
Θα σας πουμε εμεός μόνο το ΦΠΑ και το φόρο επι των κερδών της εταιρείας Αττικής Οδούς.
Τα οικονομικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Ελλάκτωρ που εκ των βασικών μετόχων είναι η οικογένεια Μπόμπολα.
Θα μπορούσε άλλη εταιρεία να φτιάξει αυτό το έργο κόσμημα εκτός απο τον Άκτωρ και τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες;
Με την πρώτη υπογραφή του Κώστα Λαλιώτη που εγινε νομος του κράτους στις 16 Δεκεμβρίου 1996 , η οικογένεια Μπόμπολα όπως και άλλα ισχυρά επιχειρματικά ονόματα του κατασκευαστικού κλάδου θα μαζεύουν χρήμα με ουρά μέχρι το 2024.
Θα μπορούσε ένας ανώνυμος πολίτης η μια κοινοπραξία ανωνύμων να κατασκεύαζαν εκ του μηδενός αυτό το εργό;
Εμείς λέμε ΝΑΙ.
Την χρονική στιγμή όμως των διαπραγματεύσεων κρίθηκε σκόπιμο ότι η οικογένεια Μπόμπολα είχε όλα τα δεδομένα και κυρίως στο χαρτοφυλάκιο της ήταν η εφημερίδα Έθνος και το Έθνος της Κυριακής.
Ακόμη ήταν ενας εκ των βασικών μετόχων του καναλιού MEGA.
Η παρουσία της Οικογένειας Μπόμπολα στον τομέα της ενημέρωσης της έδωσαν προβάδισμα έναντι των άλλων και κυρίως των φορολογουμένων που το κύριο καθήκον τους ειναι να πληρώνουν τις ζημιές των εκάστοτε υπουργών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ntheo @bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS