Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το όνειδος Varoufakis, η κυνική ομολογία για δραχμή και ο ύποπτος ρόλος του – Τεράστια ερωτήματα ζητούν απάντηση

Το όνειδος Varoufakis, η κυνική ομολογία για δραχμή και ο ύποπτος ρόλος του – Τεράστια ερωτήματα ζητούν απάντηση
Κατά πόσο νομιμοποιείται ο υπουργός οικονομικών μιας χώρας να μεθοδεύει τη φυγή από μια νομισματική ένωση τέτοιας ισχύς, με τόσο «σκοτεινό» τρόπο, χωρίς μάλιστα να έχει κληθεί ή ψηφιστεί για κάτι τέτοιο;
Τα δείγματα μόλις των πρώτων δύο εβδομάδων μετά τις εκλογές, ήταν άκρως ανησυχητικά! Παιχνίδια και γελοίο κρυφτούλι με τις λέξεις, την… επωνυμία της τρόικας και τους «θεσμούς», ένας χλευασμός της νοημοσύνης των πολιτών, Ελλήνων και ευρωπαίων!
Ο λόγος για τον έως πρότινος υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που μέσα σε 5,5 μήνες έκανε πρωτοφανώς τεράστια ζημιά, που μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει σε όλο το μέγεθός της!
Ο ίδιος, όλους αυτούς τους μήνες, μέσα από ένα σχιζοφρενικού τύπου αντικρουόμενο αλαλούμ «έπαιξε» με εντελώς ετερόκλητα σενάρια και αφηγήματα για την πληρωμή (ή όχι) του ΔΝΤ και των διεθνών υποχρεώσεων, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το χρέος, το ΦΠΑ, τις έκτακτες εισφορές, τις αποκρατικοποιήσεις! Ένας αχταρμάς που σκότωσε την ψυχολογία της αγοράς, καθιστώντας τη χώρα μας διεθνή περίγελο σε όλα τα επενδυτικά, πολιτικά ή διπλωματικά «γκαλά»!
Δεκάδες, ατελείωτος αριθμός συνεντεύξεων, πρωτοφανούς συχνότητας, με ανερμάτιστες δηλώσεις, αντικρουόμενες, δοξασίες χωρίς καμιά αλληλουχία, ειρωνείες προς τους ξένους εταίρους, «παιχνίδι» λαϊκισμού και «εμπόριο» του πόνου των πολιτών και της κοινωνίας!
Μόλις στις πρώτες 30 ημέρες είχε καταφέρει να «σκοτώσει» εντελώς την όποια καλή σχέση είχε «χτιστεί» με τους διεθνείς εταίρους τα τελευταία χρόνια.
Με εκτός τόπου και χρόνου απόψεις και αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, πρώτα σκανδάλισε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για 65% καλό μνημόνιο, μετά για 67%, μετά για 70% και μετά για… 0%!
Έμπλεος σύγχυσης (ή… αλλότριας στόχευσης) με δηλώσεις τύπου… «δε θέλουμε τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ» προσπάθησε να δείξει την αλλαγή πλεύσης στη διαπραγματευτική στόχευση της χώρας, η οποία όμως σύντομα ξέμεινε από ρευστότητα!
Κατόπιν, είτε από… πονηριά, είτε από άγνοια απαράδεκτη έως και σκανδαλώδη για υπουργό οικονομικών μίλησε για επιστροφή 700 εκατ. ευρώ καταθέσεων στις τράπεζες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου!
Όμως, αυτή η «επιστροφή» δεν ήταν τίποτα άλλο από τα 714 εκατ. ευρώ που ήταν οι… καταθέσεις του κράτους για τις συντάξεις!
Κατόπιν, τόνισε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες δε διαδηλώνουν για χρήματα και δουλειές αλλά για περισσότερη… αξιοπρέπεια»!
Μετά, τόνισε ότι «υπολογίζω πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της»! Όντας υπουργός οικονομικών το είπε (και) αυτό!
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της παρέλασης στα Χανιά στις 25 Μαρτίου σκανδάλισε εκ νέου με τη δήλωση «ελπίζω να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη»!
Αινιγματική δήλωση, με διφορούμενο νόημα, που έφερε νέα σύγχυση και νέα ομίχλη στην κοινή γνώμη.
Όλο αυτό το διάστημα, κορόιδευε όλη την Ευρώπη με τα κηρύγματα για έναν καλύτερο… δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κόσμο (;;;), χαρακτηρίζοντας με επαίσχυντο και ξεδιάντροπο για τη θέση του τρόπο την… τοξική λειτουργία της Ευρωζώνης, κατηγορώντας ως οικονομικούς δολοφόνους όσους έχουν δανείσει τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια! Μάλιστα, σε κάποια φάση είπε ότι «όλοι αυτοί θα έπρεπε να πάνε φυλακή».
Χθες, εντελώς ξεδιάντροπα όσο και απίστευτα από πλευράς θράσους, σε (νέα) συνέντευξή του τόνισε ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα ως υπουργός σκεφτόταν το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ομολογώντας ότι είχε συγκροτήσει μικρή ομάδα ειδικά για ένα Grexit.
Και αυτό, μια – δύο ημέρες μετά τις ευθείες κατηγορίες προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ότι επιδιώκει να διώξει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Μίλησε και για παράλληλο νόμισμα, μίλησε για τα IOUs και για άλλα τέτοια άκρως επικίνδυνα!
Και ήταν υπουργός οικονομικών της χώρας στο πιο κρίσιμο εξάμηνο της νεότερης ιστορίας!
Ο Βαρουφάκης, πήρε πλεόνασμα, άφησε έλλειμμα, πήρε αύξηση ΑΕΠ, άφησε ύφεση, πήρε τράπεζες με κανονική χρηματοδότηση, τις άφησε με ELA και κλειστές!! Κατέστρεψε με συντονισμένο τρόπο τη σχέση της χώρας με τους εταίρους «σκοτώνοντας» με κάθε τρόπο την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Και βεβαίως, θα είχε αρκετή… πλάκα ίσως και για λόγους… ιατρικούς ή άλλους, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμος ο θεσμικός ρόλος του υπουργού οικονομικών, άρα και τόσο επικίνδυνες οι ακροβασίες και οι τακτικές του…

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Κατά πόσο… νομιμοποιείται ο υπουργός οικονομικών μιας χώρας να μεθοδεύει τη φυγή – αποβολή από μια νομισματική ένωση τέτοιας ισχύς, με τόσο «σκοτεινό» και ύποπτο τρόπο, χωρίς μάλιστα να έχει κληθεί ή ψηφιστεί για κάτι τέτοιο;
Ποιες αποφάσεις του ή μη αποφάσεις του συνέβαλαν προς την περαιτέρω διατάραξη των σχέσεων της χώρας με τους εταίρους με στόχο αυτή τη δόλια μεθόδευση;
Ποιες - από τις δεκάδες – εμπρηστικές δηλώσεις του ήταν προς την κατεύθυνση αυτής της δόλιας μεθόδευσης;
Τήρησε τον όρκο να υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού στο ακέραιο για τα οποία εκλέχθηκε και πληρώνεται; Πως αποτιμάται η ζημιά που επέφερε στις σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της χώρας;
Πως αποτιμάται η καταστροφή της υπόστασης της χώρας, που είχε «χτιστεί» εδώ και δεκαετίες;
Πως θα «αποτιμηθούν» και πως θα κριθούν τα ψέματα που πιθανότατα έχει πει για την Ελλάδα διεθνώς, ή τα ψέματα που έχει πει στους ξένους για την Ελλάδα;
Εμπίπτουν στη συκοφαντική δυσφήμιση ή είναι και κάτι παραπάνω;
Τι ήταν ο Βαρουφάκης; Ήταν απλώς ένα όνειδος; Απλώς μια ντροπή, μια παραχάραξη της ιστορίας; Ήταν (μόνο) ένα λάθος του κ. Τσίπρα, μια απάτη – κατασκεύασμα των social media ή κάτι περισσότερο και σοβαρότερο για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσει;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης