Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όχι των Ευρωπαίων σε πρόωρες εκλογές – Προειδοποιούν τον Τσίπρα, αλλά αποδομούν πολιτικά τον Μητσοτάκη

Όχι των Ευρωπαίων σε πρόωρες εκλογές – Προειδοποιούν τον Τσίπρα, αλλά αποδομούν πολιτικά τον Μητσοτάκη
Πάντως όλα θα εξαρτηθούν και πάλι από τις ορέξεις των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου…
Η προειδοποίηση των Ευρωπαίων προς τον Τσίπρα να μην παίξει το «χαρτί των πρόωρων εκλογών» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο στη ΝΔ και στον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα προκαλέσει αναταραχή στην Ευρωζώνη σε μια κρίσιμη στιγμή της δεδομένου ότι έπονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι θεωρούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως μια προβληματική και ιδιαίτερη ανησυχητική εξέλιξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να βάλει το θέμα της πρόωρης κάλπης στη διαπραγματευτική τακτική του.
Η θέση αυτή, αν μη τι άλλο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εδώ και μήνες – σχεδόν από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ – έχει αναγάγει τις πρόωρες εκλογές σε βασικό του πολιτικό αίτημα, αφήγημα και στρατηγική.
Σύσσωμη η ΝΔ ζητά εδώ και μήνες επιτακτικά εκλογές τώρα, διαμηνύοντας πως η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προκειμένου να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και προκειμένου να «περάσουν» οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι δέουσες διαρθρωτικές αλλαγές.
Το μήνυμα αυτό αναμένεται να μεταφέρει ο κ.Μητσοτάκης και στις επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Θα υποστηρίξει δηλαδή ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, αλλά λύση για την χώρα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου «με ένα σχέδιο που απορρέει από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αξιών, αρχών και θέσεων».
Το εάν θα βρει «ευήκοα ώτα» θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στο εξής οι Ευρωπαίοι τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεδομένης όμως της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η ΕΕ, το πιθανότερο είναι οι Ευρωπαίοι να μην θέλουν να προσθέσουν μια ακόμα αναταραχή στο εσωτερικό τους.
Καθώς αυτή θα πυροδοτήσει νέα σενάρια περί αποτυχίας επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, περί απώλειας χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων, περί ανέξοδων ευρωπαϊκών πολιτικών, παράμετροι που με τη σειρά τους θα πλήξουν το ήδη πληγωμένο προφίλ της ΕΕ.
Τα προβλήματα όμως και οι προκλήσεις για τον κ.Μητσοτάκη δεν σταματούν στη διαφαινόμενη απόρριψη του αιτήματος του για πρόωρες εκλογές.
Εάν μάλιστα η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει να πάρει από τους δανειστές μια λύση που δεν θα τον αναγκάζει να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τότε είναι προφανές πως όλο το βάρος θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται, θα είναι αυτή του κ.Μητσοτάκη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης