Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης το αφεντικό στο εμπόριο - Οι καταναλωτές οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές

tags :
Ο Αντιπεριφερειάρχης το αφεντικό στο εμπόριο - Οι καταναλωτές οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής είπε στο bankingnews ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και στον ανθελληνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων
Αλλάζει το τοπίο στην αγορά των εκπτώσεων και των προσφορών, καθώς η νέα νομοθεσία δίνει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, επαναφέροντας στην ουσία τις νομαρχίες όπως είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το μοντέλο της ανάληψης των αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση απέτυχε και μετέπειτα επανήλθε στο υπουργείο Εμπορίου.
Όμως σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει αρμοδιότητες στον Αντιπεριφερειάρχη για το χρόνο διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής είπε στο bankingnews ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και στον ανθελληνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.
Παράπονα διατυπώνουν και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.
Ορισμένα θεωρούν δεδομένη την αναστάτωση που θα προκληθεί στη αγορά, παρότι διατηρείται καθεστώς των εκπτώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου και του Ιουλίου.
Με το νέο καθεστώς ο Αντιπεριφερειάρχης θα έχει τα δικαίωμα να συμφωνήσει στις ενδιάμεσες προσφορές, ικανοποιώντας, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, τις τοπικές κοινωνίες.
Ο χρόνος διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων μπορεί να φθάνει τις 30 ημέρες.
Οι άνθρωποι του Εμπορίου λένε ότι δεν μπορεί μια πόλη να έχει ενδιάμεσες εκπτώσεις και μια άλλη να μην έχει.
Έτσι θα δημιουργείται μια αγορά με αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς θα γεννούνται προσδοκίες προσέλκυσης καταναλωτών από τις όμορες περιοχές.
Για μικροπολιτικό παιχνίδι αμφιβόλου αποτελέσματος κάνουν λόγο στελέχη επιχειρήσεων οι οποίοι εντοπίζουν το πρόβλημα στην αγορά και στις «σιωπηρές» προσφορές που κάνει το κατάστημα της γειτονιάς όταν ο πελάτης φθάσει στο ταμείο.
Μέχρι πρότινος ο καταστηματάρχης ήταν υποχρεωμένος στη βιτρίνα του καταστήματος να εμφανίζεται η αρχική τιμή του προϊόντος, όπως και το ύψος της έκπτωσης.
Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη αγορά είναι πιθανό να αδρανοποιήσουν την παρουσία των ισχυρών παιχτών της αγοράς, στερώντας στην ουσία το κλίμα που χρειάζεται η αγορά, όπως είναι οι προωθητικές ενέργειες προσέλκυσης των καταναλωτών να βγουν από το καβούκι τους.
Στέλεχος επιχείρησης εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση δεν βοηθά τον καταναλωτή να βρει ευκαιρίες αλλά τις επιχειρήσεις με αθέμιτες πρακτικές.
Τι προβλέπει το άρθρο 116 που τροποποιεί το νόμο .4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (Α' 173) Με το παρόν άρθρο τροποποιούνται η παρ. 1 του άρθρου 15 και η παρ. 1 του άρθρου 16.
Η προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 15, εισάγει την υποχρέωση καθορισμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, διάρκειας τριάντα (30) ημερών, με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη η οποία εκδίδεται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Με αυτή την απόφαση, η οποία λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με τις εμπορικές και επαγγελματικές οργανώσεις κάθε Περιφερειακής Ενότητας, θα ασκείται η δυνατότητα ελεύθερης κατανομής μέσα στο έτος αυτών των τριάντα (30) ημερών.
Παράλληλα ορίζεται ότι σε αυτές τις τριάντα (30) ημέρες πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο Κυριακές, κατά τις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Επιπλέον, θεσπίζονται δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, διάρκειας 15 ημερών έκαστη, οι οποίες θα ισχύουν μόνο σε εκείνες τις Περιφερειακές Ενότητες όπου δεν θα εκδοθεί η προαναφερθείσα απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης