Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
S&P 500
2.267,89
-0,30%
FTSE 100
7.220,38
-1,46%
DAX
11.540,00
-0,13%
Nikkei 225
18.894,37
0,43%
ATHENS
642,50
-0,37%
  • 09:00 - Τουρκία: Συνεχίζεται το πογκρόμ Erdogan – Εντάλματα σύλληψης κατά 243 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων
  • 08:55 - Κυπριακό: Επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών – Στο επίκεντρο εγγυήσεις και ασφάλεια
  • 08:49 - ΗΠΑ: Σήμερα η τελευταία συνέντευξη τύπου του απερχόμενου προέδρου Barack Obama
  • 08:39 - Ρωσία: Παρατείνει κατά δύο χρόνια την παραμονή του Edward Snowden
  • 08:31 - Στη Μυτιλήνη Αβραμόπουλος και Μουζάλας – Επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών
 

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ επένδυσαν το 2016 οι εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) - Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ επένδυσαν το 2016 οι εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) - Ποιες οι επόμενες κινήσεις
Ανάλογες είναι και οι επενδύσεις που προγραμματίζουν μέσα στο 2017, δίνοντας έμφαση στον τομέα του τουρισμού
Πάνω από 80 εκατ. ευρώ επένδυσαν - εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας - οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) μέσα στο 2016.
Ανάλογες είναι και οι επενδύσεις που προγραμματίζουν μέσα στο 2017, δίνοντας έμφαση στον τομέα του τουρισμού, ενόψει και της αναδιάρθρωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Πρόσφατα η Grivalia Properties έλαβε το πράσινο φως από την γενική συνέλευση των μετόχων της για την εξαγορά τριών ακινήτων της Eurobank Leasing έναντι συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ περίπου. Είχε προηγηθεί η αγορά αντί ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ του συγκροτήματος γραφείων επιφάνειας 19.700 τμ Arcadia Business Center. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία είχε πλειοδοτήσει με το πόσο των 11,25 εκατ. ευρώ σε πλειστηριασμό για την απόκτηση κτηρίου γραφείων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, επιφάνειας 3.990 τμ. Ακόμη, η Grivalia Properties υλοποιεί σημαντική επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand για την ανακατασκευή κτηρίου, μέρους των παλαιών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, στον Πειραιά.
Aπό την άλλη πλευρά η Εθνική Πανγαία αγόρασε πρόσφατα εννέα κτήρια γραφείων και καταστημάτων στην Ιταλία έναντι τιμήματος 21,56 εκατ. ευρώ. Τα κτήρια είναι εκμισθωμένα σε διεθνούς φήμης εταιρείες και το ιταλικό Δημόσιο.
Έμφαση όμως δίνει η εαιρεία στην επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της, στους κλάδους των ξενοδοχείων πόλης και φοιτητικής στέγασης.
Ειδικότερα ο κλάδος της φοιτητικής στέγασης(student housing) αποτελεί ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν με σημαντική ζήτηση παγκοσμίως από τους χρήστες τους (φοιτητές) και ανάλογη ετήσια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από επενδυτές.
Το διεθνές μοντέλο λειτουργίας προβλέπει επαγγελματική διαχείριση του κτηρίου αλλά και την παροχή βασικών all inclusive υπηρεσιών στους ενοίκους/ φοιτητές, όπως ασφάλεια, ηλεκτρικό, θέρμανση, ύδρευση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και την επίπλωση των ενοικιαζόμενων χώρων.
Στην Ελλάδα, δεδομένης της ύπαρξης ικανού αριθμού φοιτητών που προέρχονται από πόλεις διαφορετικές της πόλης όπου σπουδάζουν και που δημιουργούν σταθερή ζήτηση στέγασης καιτ ης μη ύπαρξης, ακόμα, προϊόντος φοιτητικής στέγασηςστη χώρα, οργανωμένης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που εξασφαλίζουν σημαντικό «value formoney», η φοιτητική στέγαση ως εναλλακτικός τύπος αξιοποίησης ακινήτουαναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα ελκυστικό κλάδο επένδυσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πανγαία προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη μνημονίου συνεργασίαςγια την απόκτηση δύο ακινήτων στην Πάτρα, τα οποία πρόκειται να
εκμισθωθούν προκειμένου να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν, από τον μισθωτή, ως ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου 116 δωματίων το πρώτο και ως ξενοδοχειακή μονάδα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων απευθυνόμενων σε φοιτητές το δεύτερο.
Επενδύσεις έχει υλοποιήσει και η νεότερη ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International (ICI) η οποία δαπάνησε το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δύο ορόφων γραφείων στον Πύργο Αθηνών και ενός εμπορικού καταστήματος 4.000 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Trastor AEEAΠ, μετά από την είσοδο του αμερικανικού ομίλου Varde Partners ως στρατηγικού επενδυτή και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. 

www.bankingnews.gr
Ελένη Μπότα

Δημοσιογράφος

Τελευταία τροποποίηση στις 27/12/2016 - 17:15
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS