Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δυσοίωνα τα σενάρια που έχει μπροστά του ο Τσίπρας – Το «κυνήγι» των ημερομηνιών και …το χαρτί των εκλογών

Δυσοίωνα τα σενάρια που έχει μπροστά του ο Τσίπρας – Το «κυνήγι» των ημερομηνιών και …το χαρτί των εκλογών
Δεν συμφέρει τον πρωθυπουργό η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…
Τα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας ούτε πολλά είναι ούτε ιδιαίτερα ευχάριστα.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με βασικό ζητούμενο να μην χρειαστεί να νομοθετήσει τώρα νέα μέτρα.
Εάν αυτό συμβεί, τότε θα περιμένει στις 9 Μαρτίου την ΕΚΤ να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εξέλιξη που με τη σειρά της θα σημάνει ότι το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται σε μια σταθερή τροχιά και ότι η κυβέρνηση μπορεί να ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες.
Τα δεδομένα όμως που υπάρχουν σήμερα, δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους αισιοδοξία και θετικά σενάρια.
Αντιθέτως υπερισχύει η δυσοίωνη προοπτική.
Εάν η β’ αξιολόγηση δεν κλείσει εντός των νέων προθεσμιών που θέτει η κυβέρνηση (όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ότι θα συμβεί), τότε τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα για εκείνη (αλλά και για την ίδια την χώρα).
Μια και ο χρόνος θα αρχίσει να λειτουργεί σε βάρος της.
Η σκληρή γραμμή των δανειστών – και πρωτίστως του Βερολίνου – δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Μια και η κυβέρνηση, εφόσον δεν αλλάξουν στάση οι δανειστές, θα υποχρεωθεί είτε να υποχωρήσει ατάκτως στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης (π.χ. εργασιακά, νέα μέτρα μετά το 2018) με το όποιο πολιτικό κόστος αυτό θα συνεπάγεται είτε να φύγει από την εξουσία μέσω πρόωρων εκλογών ή σχηματισμού άλλης κυβέρνησης.
Το σκηνικό καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς είναι άγνωστο τι θα πράξει το ΔΝΤ, αν τελικά θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση που ενδεχομένως να αργήσει να έρθει.
Η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να «σέρνεται», η κοινωνία να αγανακτεί και να οργίζεται για τη στασιμότητα, και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση να αυξάνεται και να καθίσταται μη αναστρέψιμο.
Και όλα αυτά όταν η Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι για ακόμα μια φορά στον αέρα.
Παρόλο αυτά η κυβέρνηση διαμηνύει και αυτή ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Ο πρωθυπουργός το έχει δηλώσει κατηγορηματικά αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.
Ότι ο σχεδιασμός του προβλέπει την εξάντληση της τετραετίας.
Είναι πολύ πιθανό και ο Τσίπρας να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα.
Δηλαδή να παίξει και αυτός – παρά το βαρύ πολιτικό κόστος - καθυστέρηση, καθώς γνωρίζει ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη δεδομένη χρονική στιγμή (δηλαδή εντός του πρώτου τριμήνου του 2017) θα ήταν καταστροφική εξέλιξη τόσο για την κυβέρνηση του (και για το πολιτικό του μέλλον) όσο και για την ελληνική οικονομία.
Άλλωστε και ανάλογα με τις πιέσεις που θα δεχθεί, δεν αποκλείεται προκειμένου να τονώσει και το δικό του πολιτικό προφίλ, να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία, ενδεχομένως λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών.
Αντιπαράθεση όμως που πέρα από κάποιου είδους «εκτόνωση» (που συνήθως καταλήγει υπέρ του ισχυρού), δεν πρόκειται να προσφέρει κάποια λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Μια και το ζητούμενο που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, θα είναι περισσότερο από ποτέ στον αέρα.

Σπύρος Χριστόπουλος 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης