Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι έβγαλε η εβδομάδα για την Ελλάδα; - Τα δύσκολα παραμένουν στο τραπέζι, αλλά η καταστροφολογία απομακρύνεται

Τι έβγαλε η εβδομάδα για την Ελλάδα; - Τα δύσκολα παραμένουν στο τραπέζι, αλλά η καταστροφολογία απομακρύνεται
Οι δανειστές επιλέγουν ηρεμία, σταθερότητα και παίζουν καθυστέρηση, αναβάλλοντας τα «σπουδαία» για την χώρα για το 2018…
Το να επιχειρήσει κανείς να βγάλει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το τι έβγαλε αυτή η εβδομάδα για την Ελλάδα κατόπιν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και της συνάντησης Lagarde – Merkel στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Μια και βασικές και καθοριστικές παράμετροι παραμένουν ανοιχτές.
Όπως για παράδειγμα το πώς, το πότε και με τι όρους θα κλείσει η β’ αξιολόγηση
Καθώς αυτό θα είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίες θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, δηλώσεις μετά τη συνάντηση Lagarde – Merkel δεν έγιναν, και η όποια επίσημη πληροφόρηση είναι οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ στη γερμανική τηλεόραση.
Ωστόσο από τα συμφραζόμενα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το που οδηγούμαστε.
Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί το επόμενο διάστημα να προνομοθετήσει νέα, δύσκολα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις, τα οποία θα ισχύσουν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και μετά.
Ενδεχομένως και προκειμένου να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος της νέας υποχώρησης και των νέων επιβαρύνσεων, θα προνομοθετήσει και μέτρα φοροελαφρύνσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθούν οι στόχοι υπεραπόδοσης της οικονομίας.
Δεύτερον, όπως είπε η Lagarde μπορεί να μην χρειάζεται κούρεμα χρέους για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά χρειάζονται άλλα μέτρα (π.χ. επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, μακροχρόνια χαμηλά επιτόκια), τα οποία και αυτά ισοδυναμούν με ελάφρυνση του χρέους.
Η Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα είναι παρών στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει «μεταρρυθμίσεις» και οι Ευρωπαίοι θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος και προφανώς τις απαιτήσεις τους και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κάτι που προφανώς αποδέχθηκε και το Βερολίνο, το οποίο ικανοποιήθηκε από τη δέσμευση του ΔΝΤ για «αφωνία» επί των απαιτήσεων του ως προς το κούρεμα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές.
Τρίτον, ως συνέπεια των παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι κανείς δεν θέλει μια αναταραχή τη δεδομένη χρονική στιγμή για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Κάτι που συνεπάγεται πως η αξιολόγηση θα κλείσει και τα όσα έχουν τεθεί ως στόχοι, όπως π.χ. η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα δρομολογηθούν.
Και δεδομένου ότι η ηρεμία και η σταθερότητα για την Ελλάδα είναι το «κλειδί» των εξελίξεων, είναι προφανές πως η κατάσταση δεν θα φτάσει στα άκρα (π.χ. τον Ιούλιο όταν και θα πρέπει να πληρωθούν τα 7,5 δις ευρώ).
Άρα, ένα ασφαλές – όσο αυτό είναι δυνατόν – συμπέρασμα είναι ότι η αξιολόγηση και άρα και η ένταξη στο QE θα γίνουν σε χρόνο που δεν θα δημιουργήσει αναταράξεις στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη και ότι τα σημαντικά για την Ελλάδα – εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων», μέτρα για το χρέος, μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων - θα ληφθούν το 2018.
Μια και αυτό που όλοι επιθυμούν είναι για αρχή η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και η διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Το εάν θα επωφεληθεί η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση από αυτές τις εξελίξεις – και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν και δεν θα ανατραπούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης – είναι δύσκολο ακόμα να απαντηθεί.
Μια και τα δύσκολα παραμένουν στο τραπέζι για την κυβέρνηση, αν και τα καταστροφικά σενάρια, στα οποία ποντάρει εν πολλοίς η ΝΔ, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται.
Άλλωστε αυτή η εβδομάδα απέδειξε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να χορεύουν στο ρυθμό των δανειστών, οι οποίοι για άλλη μια φορά επέλεξαν να αφήσουν για το μέλλον τα σημαντικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης