Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, δεν είναι αρνητικό για τη ΝΔ – Το μεγάλο στοίχημα για το Μητσοτάκη είναι οι εκλογές

Το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, δεν είναι αρνητικό για τη ΝΔ – Το μεγάλο στοίχημα για το Μητσοτάκη είναι οι εκλογές
Έως τότε είναι αναγκαίο για την αξιωματική αντιπολίτευση να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική της...
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη στο QE και κατόπιν μέτρα ρύθμισης του χρέους, η ΝΔ θα βρεθεί αναμφίβολα σε δυσχερή θέση.
Κυρίως διότι θα πρέπει να αναδιαμορφώσει άμεσα τη ρητορική και τη στρατηγική της που ως επί το πλείστον βασίστηκαν στο αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Και όμως όλα για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη θα παιχθούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία μάλλον θα προσεγγίσει το 2019.
Η ΝΔ «έπαιξε» ως τώρα κυρίως με το σενάριο της καταστροφής.
Στρατηγική που αν και συνέβαλε στο να της δώσει ένα σαφές και ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προβληματική.
Πρώτον, διότι το κακό σενάριο είναι αρνητικό όχι μόνο για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και για την ίδια την χώρα.
Δεύτερον, διότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα κατάφερνε, θα ήταν αυτή που θα καλούνταν να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του κλεισίματος της συμφωνίας και της αξιολόγησης.
Το γεγονός αυτό από μόνο του θα της προκαλούσε ευθύς εξαρχής τεράστιο πολιτικό κόστος μια και η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υποχρεωνόταν να λάβει πολύ επώδυνα μέτρα που θα έπλητταν αμέσως την πολιτική της εικόνα.
Τρίτον, διότι θα καταλάμβανε την εξουσία, εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα γινόταν δηλαδή κυβέρνηση όχι γιατί θα έπειθε με το δικό της πολιτικό αφήγημα και πρόταση, αλλά γιατί θα καρπωνόταν από τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυναμική εξαιρετικά εύθραυστη, η οποία θα δοκιμαζόταν – αν δεν κατάρρεε – με τις πρώτες δυσκολίες ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια στρατηγική με έντονα αρνητικά στοιχεία και με κυριότερο ότι η ΝΔ θα κέρδιζε χωρίς να εμπνεύσει και να πείσει.
Αναμφίβολα, το θετικό σενάριο θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς θα της δώσει όλο τον απαιτούμενο χρόνο για να αναδιοργανωθεί και για να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή.
Εφόσον επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι παράμετροι, το μεγάλο «στοίχημα» για τη ΝΔ και τον Κ.Μητσοτάκη θα είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Οι συνθήκες πράγματι δεν θα είναι ευνοϊκές για τη ΝΔ.
Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό να μαζέψει τις απώλειες του και η οικονομία θα έχει εισέλθει σε μια πορεία κανονικότητας, δεδομένα που θα αυξήσουν τις απαιτήσεις για τη ΝΔ.
Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.
Η ΝΔ θα πρέπει να παράξει πραγματικό πολιτικό λόγο.
Να παρουσιάσει την πολιτική της πρόταση και να καταστήσει εμφανείς τις διαφορές της με αυτήν της κυβέρνησης.
Θα πρέπει να πείσει για το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και για τις προοπτικές που αυτό ανοίγει.
Θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ευρύτερες συνεργασίες, ότι επιδιώκει να ενώσει πολιτικές φωνές προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο για την χώρα.
Με λίγα λόγια θα αναγκαστεί να διαμορφώσει ένα πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα της δώσει ουσιαστική πολιτική υπόσταση και θα περάσει το μήνυμα ότι η ΝΔ έχει άποψη και δεν είναι ουρά των αποφάσεων του αντιπάλου της.
Και αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πολιτική μιζέρια που σήμερα εκπέμπει, είναι προφανές πως δεν θα έχει προλάβει να κλείσει τις πληγές της έως σήμερα διακυβέρνησης του.
Καθώς παρά τα όποια θετικά νέα αναμένονται για την ελληνική οικονομία, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της σημερινής πολιτικής.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας θα έχει ομαλοποιηθεί, συνεπάγεται ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα γίνει υπό όρους απογοήτευσης και κατακραυγής.
Δεδομένο που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ΝΔ και να μαζέψει ψήφους διαμαρτυρίας που κατευθύνθηκαν σε άλλες δυνάμεις δεξιότερα αυτής.
Το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για τη ΝΔ.
Αρκεί να καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να αναμορφώσει τη στρατηγική της και να έχει πράγματι να παρουσιάσει έναν πολιτικό λόγο ικανό να κάνει τη διαφορά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης