Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η συμφωνία κρίνει το μέλλον του Τσίπρα – Όλα ανοιχτά … από το χειρότερο έως το πιο αισιόδοξο σενάριο

Η συμφωνία κρίνει το μέλλον του Τσίπρα – Όλα ανοιχτά … από το χειρότερο έως το πιο αισιόδοξο σενάριο
Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του πρωθυπουργού για οριστική συμφωνία τον Απρίλιο;
Κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου και εντός του Απριλίου θα υπάρξει η τελική συμφωνία.
Πρόκειται για μια αισιόδοξη εκτίμηση, η επιβεβαίωση της οποίας από μόνη της είναι ένα ακόμα «στοίχημα» για την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι έως τώρα προβλέψεις του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης έχουν πέσει έξω.
Θα πρόκειται για μια εξέλιξη, αν μη τι άλλο θετική για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι τα χειρότερα σενάρια, αυτά δηλαδή που προβλέπουν τη διαδικασία να κρατά έως τον Ιούνιο και την τελική συμφωνία να έρχεται ακόμα και μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, δεν θα επιβεβαιωθούν.
Ακόμα όμως και αν τα καλύτερα επιβεβαιωθούν, και μπει τέλος στην καθυστέρηση και στην αβεβαιότητα για το που πάει η ελληνική οικονομία, τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα.
Θα προβλέπει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;
Θα προβλέπει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;
Θα προβλέπει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διάρκεια τους;
Θα επιβεβαιωθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για αντίμετρα και για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα;
Θα είναι μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;
Με λίγα λόγια η συμφωνία αυτή θα δίνει οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα;
Θα ανοίγει το δρόμο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση;
Οι απαντήσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Καθώς θα είναι αυτές που θα δείξουν, αν όλη αυτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις και απέδωσε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που αρχικά αναμένονταν.
Και είναι αυτές που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.
Εάν οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού επιβεβαιωθούν και εάν η οριστική συμφωνία κλείσει εντός του Απριλίου προβλέποντας μια συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα, τότε οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικές για την κυβέρνηση.
Ακόμα και αν προβλέπονται δύσκολα και επώδυνα μέτρα, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις.
Μια και η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει πως ο σχεδιασμός της είχε αποτέλεσμα, πως η λύση που βρέθηκε δρομολογεί την έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια, πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα λιτότητας οριστικά και αμετάκλητα και πως πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της οικονομικής ανάπτυξης.
Αναμφίβολα θα είναι μια εξέλιξη, την οποία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση για να γυρίσει την ψυχολογία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για να αρχίσει να αντιστρέφει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.
Εάν όμως οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού πέσουν έξω τόσο ως προς τον χρόνο κλεισίματος όσο και ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, δηλαδή να υπάρξει μια συμφωνία που θα κλείνει κάποια θέματα τώρα, αφήνοντας τα σοβαρότερα και κρισιμότερα για αργότερα, τότε θα είναι μια ακόμα ήττα για τον κ.Τσίπρα.
Διότι το ελληνικό ζήτημα θα παραμένει ανοιχτό, η οικονομία θα εξακολουθήσει να σέρνεται και μαζί με αυτήν και η κοινωνία, η οποία θα χάσει κάθε ελπίδα για μια νέα αρχή.
Σε αυτήν την περίπτωση, της περαιτέρω δηλαδή καθυστέρησης για τη δρομολόγηση της οριστικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί σε πραγματικά δυσάρεστη θέση.
Διότι μέσα σε ένα καθεστώς γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, όπου οι πιέσεις θα είναι ισχυρές και αφόρητες από όλες τις πλευρές, αυτή θα φαντάζει απελπιστικά μόνη και αναξιόπιστη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης