Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλα δεξιά για τον Μητσοτάκη αλλά οι παγίδες είναι πολλές – Και αυταπάτες δεν δικαιολογούνται

Όλα δεξιά για τον Μητσοτάκη αλλά οι παγίδες είναι πολλές – Και αυταπάτες δεν δικαιολογούνται
Δίκοπο μαχαίρι για τη ΝΔ η στήριξη της κοινωνίας στην καταψήφιση της συμφωνίας και των νέων μέτρων…
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει σε κάθε δημόσια εμφάνιση του να επαναλαμβάνει το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Αυτήν την φορά από την Κρήτη το δικαιολόγησε υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος δημαγωγός που γνώρισε ο τόπος, ότι τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του η Ελλάδα έκανε παντού πίσω και ότι ποτέ η Ελλάδα δεν έχει ξαναγνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια κυβέρνηση.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφέροντας πως «τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας» και «αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν».
Πρόκειται για δύο τοποθετήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με το κοινωνικό αίσθημα.
Πράγματι, το 87% (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για το ΣΚΑΪ) υποστηρίζει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, το 86% επισημαίνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 66,5% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση του θα χειροτερεύσει τους επόμενους 12 μήνες.
Παράλληλα το 52% ζητά από τη ΝΔ να μη δείξει συναίνεση και να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση.
Αν μη τι άλλο η κοινή γνώμη επιβεβαιώνει την πολιτική ρητορική του κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Και αν όλα φαντάζουν εξαιρετικά ευνοϊκά για τον κ.Μητσοτάκη, υπάρχουν ωστόσο και μερικά ευρήματα που συντηρούν το προβληματισμό για τη ΝΔ.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που το 71,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο στην χώρα, το 61% υποστηρίζει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυβερνήσει καλύτερα από την υφιστάμενη κυβέρνηση!
Στοιχείο που συνιστά αν μη τι άλλο ένα σαφές «καμπανάκι» δυσπιστίας απέναντι στη ΝΔ, στον πρόεδρο της, στην πολιτική τους πρόταση και στην αποτελεσματικότητα τους.
Ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα.
Ότι η χώρα θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία με πλεονάσματα γύρω στο 2% κάτι που όπως λέει, για να επιτευχθεί, θα απαιτήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος στην οικονομία.
Και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα αλλά και για ένα λιγότερο και καλύτερο Κράτος.
Προτάσεις σωστές που πάνω – κάτω προτείνει και η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα στους δανειστές, οι οποίοι της απαντούν – όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις – με ένα τεράστιο όχι.
Όπως όχι φέρεται να εισπράττει η κυβέρνηση Τσίπρα στο αίτημα της να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής και να μπει ένα τέλος στη λιτότητα.
Κάτι που ζητά και ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος όμως – και έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας – αρνείται κατηγορηματικά να στηρίξει τη συμφωνία.
Και υπό αυτήν την παράδοξη και άκρως αντιφατική πολιτική στάση, ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει στο ότι θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για μια άλλη πολιτική και για λιγότερες επιβαρύνσεις, παρουσιάζοντας τους ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Όμως αυτή η τακτική δεν έχει αποδώσει έως σήμερα.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εμπειρία των τελευταίων ετών.
Η δημοσκόπηση δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά να μπει ένα τέλος σε νέα μέτρα.
Εάν οι δεσμεύσεις και το σχέδιο Μητσοτάκη δεν επιβεβαιωθούν και υπερισχύσουν – ως είθισται - οι θέσεις των δανειστών, τότε είναι προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπος από την πρώτη στιγμή, με την πλάτη στον τοίχο, μια και είναι έκδηλη η καχυποψία απέναντι του.
Και οι διαβεβαιώσεις του όπως «δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω», «ελάτε μαζί μου», «σας ζητώ να με εμπιστευθείτε» θα αποδειχθούν λόγια του αέρα.
Καθώς άλλες αυταπάτες δεν δικαιολογούνται.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης