Ξεμένει από επικοινωνιακά όπλα, μένει με το βαρύ πακέτο ο Τσίπρας – Τεράστιο το κόστος, αλλά δεν πέφτει

Ξεμένει από επικοινωνιακά όπλα, μένει με το βαρύ πακέτο ο Τσίπρας – Τεράστιο το κόστος, αλλά δεν πέφτει
Το δίλημμα μέτρα ή Μητσοτάκης εξακολουθεί να λειτουργεί συνεκτικά για την κυβέρνηση
Το κλίμα στην κυβέρνηση από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μοιάζει να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Δεν είναι μόνο ότι διαψεύστηκαν για ακόμα μια φορά οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Ούτε ότι ημερομηνίες – ορόσημα χάνονται την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε (σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1) να εκτεθεί και να απαντήσει στο πότε βλέπει το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι προφανές πως όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει το Μάιο.
Αυτό άλλωστε είναι και το απώτατο χρονικό όριο προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει και η χώρα να μην κυλήσει σε πραγματικά επικίνδυνα μονοπάτια.
Τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση σκιαγράφησαν κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου.
Ενημέρωση, στην οποία επιβεβαιώθηκε η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές τόσο σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (π.χ. εργασιακά, συντάξεις) όσο και αναφορικά με τα μέτρα – αντίμετρα.
Ανεξάρτητα πάντως από το εάν και το πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα στο μέτωπο των μέτρων - αντίμετρων, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η κυβέρνηση χάνει από τα χέρια της ένα ακόμα ισχυρό «επικοινωνιακό όπλο».
Καθώς φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να υποστηρίξει και να πείσει ότι με τη συμφωνία αυτή, ότι με τη νομοθέτηση των αντίμετρων επέρχεται το τέλος της λιτότητας, όπως αρκετοί εκ της κυβέρνησης υποστήριξαν μετά το Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ιδιαίτερα όταν τα μέτρα που θα προβλέπονται στη συμφωνία εκτιμάται (και διαφαίνεται) πως θα είναι επώδυνα και πως θα πλήξουν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.
Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση φέρεται να είναι σε δυσχερή θέση.
Οι διαβεβαιώσεις για άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων δεν επιβεβαιώνονται.
Όπως δεν επιβεβαιώνονται και οι προσδοκίες και η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκαν για το τέλος της λιτότητας.
Όχι τουλάχιστον πριν ψηφιστούν και νομοθετηθούν τα δύσκολα μέτρα από τη Βουλή.
Και εκεί είναι ο επόμενος σκόπελος για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να πείσει – για ακόμα μια φορά – τους βουλευτές της ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πέραν της ψήφισης νέων μέτρων.
Και το επιχείρημα για αυτό παραμένει ίδιο.
Ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση πέφτει και έρχεται η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Επιχείρημα που μπορεί να μοιάζει πειστικό για τους 153, καθώς κανείς από τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει τον Τσίπρα, αλλά φαίνεται να μην έχει «πέραση» στην κοινωνία.
Η οποία, κατόπιν των συνεχών διαψεύσεων των κυβερνητικών και πρωθυπουργικών διαβεβαιώσεων, δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει με κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκεια της για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Απογοήτευση κατά της κυβέρνησης που αναμφίβολα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το κλείσιμο και αυτής της συμφωνίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS