Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι 4 παραδοχές μετά το Eurogroup και η νέα πολιτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την εξουσία

Οι 4 παραδοχές μετά το Eurogroup και η νέα πολιτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την εξουσία
Μεγάλο το στοίχημα και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους Τσίπρας, Μητσοτάκης…
Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων αρχίζει από σήμερα με κύριο αντικείμενο τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της 15ηςΙουνίου.
Επί αυτών των αποφάσεων αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Επί αυτών των αποφάσεων θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Η γραμμή που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξετυλίχθηκε ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη του Eurogroup.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πήρε αυτό που ήθελε, ότι υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις από τους δανειστές τόσο για το χρέος όσο και για την ανάπτυξη, ότι δόθηκε το κατάλληλο σήμα στους επενδυτές, ότι η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα και ότι πλέον φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ έτσι ώστε έως τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, έχοντας ξεπεράσει την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Τελείως αντίθετη είναι η προσέγγιση της ΝΔ και του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα για το χρέος και για την ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ότι πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και των στόχων που είχε η ίδια καλλιεργήσει, ότι συμφώνησε σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά έτη, ότι οδηγεί την χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο και ότι καθυστέρησε την αξιολόγηση για 16 μήνες καταφέρνοντας εν τέλει να πάρει μόνο τη δόση και αφού είχε νομοθετήσει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Ανεξάρτητα από την «ανάγνωση» που θα επιλέξει κανείς υπάρχουν μερικές αναμφισβήτητες παραδοχές.
Πρώτον, ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup η κυβέρνηση κατάφερε αν μη τι άλλο να πάρει μια πολύτιμη ανάσα, καθώς μπορεί να την υποστηρίξει και να τη διαχειριστεί.
Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ευχέρεια των πολιτικών κινήσεων.
Που σημαίνει ότι εκείνη θα αποφασίσει χωρίς πίεση τον χρόνο των εκλογών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή διετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πάει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν ημερομηνία.
Καθώς κύριο μέλημα της είναι να προχωρήσει σε όλες αυτές τις κινήσεις σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας που θα της επιτρέψουν να αντιστρέψει το σημερινό, εξαιρετικά αρνητικό κλίμα εις βάρος της.
Αυτή άλλωστε η διετία είναι και η τελευταία ελπίδα του Τσίπρα να παραμείνει πρωταγωνιστής στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Δεύτερον, ότι η σκληρή πραγματικότητα είναι με το μέρος της ΝΔ.
Όχι γιατί έχει να παρουσιάσει κάποια ουσιαστική, εναλλακτική πολιτική πρόταση από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ούτε γιατί έχει πείσει ότι εάν αυτή είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είχε καταφέρει να κάνει κάτι διαφορετικό ή θα είχε πείσει τους δανειστές να ακολουθήσουν άλλη «συνταγή».
Η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά στις δημοσκοπήσεις διότι πολύ απλά καρπώνεται της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης των πολιτών από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Τρίτον, η καθημερινότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα παραμείνει δύσκολη και η διαβίωση τους θα εξακολουθήσει να είναι μάχη επιβίωσης και τα επόμενα χρόνια.
Τέταρτον, τα σπουδαία για το ελληνικό χρέος παραπέμπονται (εάν έρθουν ποτέ) για τον Αύγουστο του 2018.
Έως τότε όμως θα έχουν κριθεί όλα.
Θα έχει καταφέρει κυβέρνηση να γυρίσει το κλίμα;
Να καταγράφεται δηλαδή δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, να υπάρχουν επενδύσεις, να μειώνεται η ανεργία, να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών;
Θα έχει καταφέρει η ΝΔ να παρουσιάσει μια θετική πολιτική πρόταση και να μην «κρύβεται» πίσω από τις αποτυχίες της κυβέρνησης;
Θα έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια εναλλακτική πολιτική λύση;
Η οικονομία και η κοινωνία θα έχουν καταφέρει να απεμπλακούν από τη μιζέρια και το πολυετές σύρσιμο, έχοντας μπροστά τους πραγματικές προοπτικές για κάτι καλύτερο;
Το ποιος θα κερδίσει το «στοίχημα» μένει να φανεί.
Πάντως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης