Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΔΕΗ ζητάει 735 εκατ. χωρίς σοβαρές αποδείξεις - Η ΡΑΕ κόβει σχεδόν στο 50% τις απαιτήσεις ως αδικαιολόγητες

tags :
Η ΔΕΗ ζητάει 735 εκατ. χωρίς σοβαρές αποδείξεις - Η ΡΑΕ κόβει σχεδόν στο 50% τις απαιτήσεις ως αδικαιολόγητες
Πιθανόν το επιτελείο της ΔΕΗ που έφτιαξε το φάκελο και πήρε έγκριση από τη διοίκηση της ΔΕΗ, να κινήθηκε με την παραδοσιακή ελληνική λογική « ζήτα ότι θες» και «ότι μας δώσουν»
 «Η ΔΕΗ πάει για μαλλί και θα … βγει κουρεμένη», καθώς οι οικονομικές απαιτήσεις που έβαλε  πάνω στο τραπέζι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα έξοδα που έκανε την περίοδο 2102-2015 για την ηλεκτροδότηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων σε νησιά μη διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά με την ηπειρωτική χώρα, όπως όλα δείχνουν δεν υποστηρίζονται.
Αξιόπιστη πηγή από τη ΡΑΕ ανέφερε το bankingnews ότι είναι στο…αέρα, οι οικονομικές της απαιτήσεις.
Πιθανόν το επιτελείο της ΔΕΗ που έφτιαξε το φάκελο και πήρε έγκριση από τη διοίκηση της ΔΕΗ, να κινήθηκε με την παραδοσιακή ελληνική λογική « ζήτα ότι θες» και «ότι μας δώσουν».
Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις της ΔΕΗ δεν είναι τεκμηριωμένες καθώς τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα πραγματικά έξοδα της ΔΕΗ, προέρχονται από τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ «φόρτωσε» το λογαριασμό με μπακάλικο τρόπο χωρίς να είναι σε θέση να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία ενώ να σημειωθεί τα στοιχεία που έφεραν οι θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ που μετρούν την κατανάλωση ενέργειας, είναι κατώτερες από αυτές που υπέβαλε η μητρική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει δεν μπορεί να  τεκμηριωθεί η αρχική απαίτηση της ΔΕΗ.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τα έξοδα που έκανε και ανέρχονται σε σύμφωνα με πληροφορίες στο ποσό των 350 έως 400 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015 δεν έχει κάνει πρόβλεψη ανάκτησης του ποσού των 735 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και στον ετήσιο ισολογισμό του 2016.
Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δεν μπορεί να εγγράψει πιθανόν έσοδα πριν την οριστικοποίηση της απόφασης της ΡΑΕ ενώ είναι σε θέση να καταγράψει τα κόστη που έκανε ανά έτος.
Σύμφωνα με έγκριτους λογιστές με την οριστικοποίηση της υπόθεσης ανάκτησης πρέπει να οριστικοποιήσει και τα κόστη της ως εισηγμένη εταιρεία.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με πρόσφατο ενημερωτικό φυλλάδιο που έβαλε στους λογαριασμούς  ρεύματος, ενημέρωνε τους καταναλωτές για το δίκαιο αίτημά της να ζητάει από τη ΡΑΕ το ποσό των 735 εκατ. ευρώ, ως οικονομική διαφορά που έχει προκύψει για την παροχή ρεύματος στα νησιά. Στελέχη της αγοράς υπερασπίζονται το ρυθμιστή της ηλεκτρικής αγοράς που είναι η ΡΑΕ και στην παρούσα φάση, εκτιμούν ότι προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Οι απαιτήσεις της ΔΕΗ αλλά και η τελική έγκριση του ποσού που θα δοθεί στη ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτηθεί μέσα από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ μέχρι το 2022.
Η ΡΑΕ με την οριστικοποίηση της απόφασης θα στείλει την εισήγησή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να ληφθεί από την πολιτική ηγεσία τον τρόπο ανάκτησης του τελικού ποσού.
Οι αναλυτές που παρακολουθούν τη ΔΕΗ ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο  Αθηνών εκτιμούν ότι η επιχείρηση είναι έκθετη έναντι των επενδυτών καθώς δεν μπορεί να έχει οικονομικές απαιτήσεις 735 εκατ. ευρώ  για την τετραετία 2012- 2015 και η ΡΑΕ να τις εγκρίνει σχεδόν το μισά κόστη.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης