Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το στίγμα της πολιτικής του διαμορφώνει ο Τσίπρας - Τι σήμα στέλνει, πού ποντάρει

Το στίγμα της πολιτικής του διαμορφώνει ο Τσίπρας - Τι σήμα στέλνει, πού ποντάρει
Απορρίπτει ανασχηματισμό, τρέχει για αξιολόγηση και για δυναμική επιστροφή της ανάπτυξης
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο κρίσιμο διάστημα διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Και το «σήμα» αναμένεται να δοθεί από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αναγνωρίζοντας ότι περιθώρια για παροχές δεν υπάρχουν, ο πρωθυπουργός εστιάζει την προσοχή του σε μια και μόνο αλλά εξόχως καθοριστική παράμετρο.
Η οποία δεν είναι άλλη από το να σταλεί το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει για τα καλά σε δυναμική φάση ανάπτυξης.
Η συγκυρία είναι με το μέρος του.
Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron (στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου), ο οποίος αναμένεται πέραν της στήριξης του στην Ελλάδα να φέρει και συγκεκριμένα επενδυτικά projects αλλά και η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Paolo Gentiloni (στις 14 Σεπτεμβρίου) για το πρώτο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας είναι δύο κομβικής σημασίας γεγονότα που μπορούν να συμβάλλουν στο κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης.
Και σε αυτό το αφήγημα ποντάρει τα μέγιστα ο κ.Τσίπρας, μεταξύ άλλων και για να μετριάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από τη βαριά φορολόγηση.
Μια και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, η διατήρηση και η ενίσχυση της σε βιώσιμους και δυναμικούς ρυθμούς είναι ένα καθοριστικό και άκρως απαραίτητο βήμα προκειμένου να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, την ύφεση, την επιτροπεία και τα μνημόνια σε έναν χρόνο από σήμερα, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον στόχος του κ.Τσίπρα είναι να δείξει πως αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος για να επιτύχει μια δίκαιη και με κοινωνικό πρόσημο αναδιανομή του «μερίσματος» που θα προκύψει από την οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε αναμένεται να συμβάλλει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή), το οποίο προβλέπει ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση, για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Ο προσανατολισμός της στρατηγικής του πρωθυπουργού είναι σαφής.
Μέλημα του να δείξει – με απτά και σαφή αποτελέσματα - πως η Ελλάδα αλλάζει, πως τα χειρότερα είναι πίσω και πως τα καλύτερα έπονται.
Και πως αυτός είναι εκείνος που μπορεί να μοιράσει τα όποια «οφέλη» με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
Και μείζον ζητούμενο προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία αυτή η στρατηγική είναι να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό και χωρίς εμπλοκές τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Για αυτό και είναι καθοριστικής σημασίας η γ’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί θετικά και κυρίως άμεσα, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί (κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα).
Είναι προφανές και βάσει αυτών των δεδομένων πως ένας επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά κύρια πολιτική προτεραιότητα του πρωθυπουργού, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να θεωρείται.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης