Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στον “αστερισμό” της τρίτης αξιολόγησης κινείται το Μαξίμου - Προεξοφλεί την καθυστέρησή της

Στον “αστερισμό” της τρίτης αξιολόγησης κινείται το Μαξίμου - Προεξοφλεί την καθυστέρησή της
Η ελληνική πλευρά επενδύει στην στήριξη του Γαλλικού παράγοντα ως αντίβαρο σε τυχόν νέες αξιώσεις και απαιτήσεις από την πλευρά του Βερολίνου 
Στον “αστερισμό” της τρίτης αξιολόγησης κινείται το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών με τον πρωθυπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να μην υπάρξει καμιά διαρροή των συζητήσεων με τους θεσμούς έως ότου ολοκληρωθεί η παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το αίτημα φαίνεται πως έχει μεταφερθεί ήδη στα τεχνικά κλιμάκια και τους θεσμικούς με στόχο να μην χαλάσει το κυβερνητικό αφήγημα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις υπό τη μορφή ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν προεξοφλεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην τρίτη αξιολόγηση συνδέοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ η ελληνική πλευρά επενδύει στην στήριξη του Γαλλικού παράγοντα ως αντίβαρο σε τυχόν νέες αξιώσεις και απαιτήσεις από την πλευρά του Βερολίνου και του W. Schaeuble.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο την ερχόμενη Πέμπτη 7/9 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Em. Macron θα ζητήσει τη στήριξη του Παρισιού σε μια σειρά από ζήτημα που ανοίγουν με την τρίτη αξιολόγηση και αποτελούν κόκκινο πανί για την ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το euroworking group όπου η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί αναμένεται να σχεδιάσουν το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων ενώ αύριο Τρίτη οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν κρίσιμη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα στις 15 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogropup στο Ταλίν όπου η ελληνική πλευρά θα πάρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των απαιτήσεων των δανειστών και θα καταθέσει τις δικές τις προτάσεις ειδικά σε ζητήματα που φαίνεται πως οι θεσμοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η Κομισιόν η οποία φέρεται να αντιδρά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέες προσλήψεις.
Αντιδράσεις από τους θεσμούς φαίνεται πως προκαλεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου καθώς σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις – προαπαιτούμενα που περίμενα οι θεσμοί όπως το ποσοστό 51% για την απόφαση κήρυξης απεργιών.
Στην ατζέντα των συζητήσεων εμπεριέχονται και αρκετά “αγκάθια” μεταξύ των οποίων τα εργασιακά, οι τράπεζες και ο Δημόσιο τομέας.
Ειδικά στο ζήτημα των τραπεζών πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Poul Thomsen δρομολογεί και μεθοδεύει νέα αξιολόγηση των τραπεζών κάτι που οδήγησε στην έντονη αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα που δήλωσε ότι “αν το Ταμείο θέλει να φύγει ας φύγει δεν το χρειαζόμαστε πια”.
Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό ο οποίος θα περάσει από το κόσκινο των δανειστών ενώ στις 9 του ίδιου μήνα θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.
Ωστόσο η προσοχή της ελληνικής πλευρά εστιάζεται στις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την ετήσια Σύνοδο του Ταμείου που θα διεξαχθεί το διήμερο 13 με 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Αμέσως μετά στις 16 ή 17 του ίδιου μήνα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Οι τελικές ημερομηνίες για την τελευταία φάση της τρίτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωσής της τοποθετούνται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο τέλος του έτους αρχικά στο Eurogroup του Νοεμβρίου στις 6/11 και τελικά στο αμέσως επόμενο στις 4 Δεκεμβρίου, όπου πρέπει να έχουν όλα κλειδώσει και παράλληλα να έχουν επιβεβαιωθεί οι στόχοι για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς της ΔΕΘ καθώς δρομολογούνται επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και σε γειτονικούς νομούς από υπουργούς και άλλα μέλη της κυβέρνησης, με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα (4/9) στις 5 το απόγευμα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου αναμένεται να επισκεφθούν τον πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες παραχώρησης του στην τοπική κοινωνία.
Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των επιμελητηρίων στο Γραφείο Πρωθυπουργού.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, Υποδομών και Μεταφορων Νίκος Μαυραγάνης.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης