Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επιβεβλημένη η κίνηση Μητσοτάκη για το «κόψιμο» Τραγάκη – Το ρίσκο και η πρόκληση

Επιβεβλημένη η κίνηση Μητσοτάκη για το «κόψιμο» Τραγάκη – Το ρίσκο και η πρόκληση
Αρκετά ακόμα βήματα για να επέλθει η ανανέωση που θέλει ο Μητσοτάκης στη ΝΔ
Η περίπτωση Τραγάκη είναι χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας και της νοοτροπίας όχι μόνο της ΝΔ αλλά ευρύτερα του πολιτικού (και όχι μόνο) συστήματος.
Ο αρχαιότερος βουλευτής της ΝΔ, Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε μέσω ραδιοφώνου την απόφαση του να αποχωρήσει από την πολιτική και από την εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιά, φροντίζοντας παράλληλα να ορίσει και να προεξοφλήσει ως «διάδοχο» του τον γιο του Παναγιώτη.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε και ορθά την άμεση αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ «έκοψε» την υποψηφιότητα του υιού Τραγάκη, διαμηνύοντας πως στη ΝΔ όλοι κρίνονται και αξιολογούνται και ότι δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος.
Όσο και αν η απόφαση αυτή φαντάζει άδικη για τον υιό Τραγάκη (δεδομένου ότι η πρωτοβουλία ήταν του πατέρα του) ήταν επιβεβλημένη από την πλευρά Μητσοτάκη.
Πρώτον, διότι στέλνει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι είναι αυτός και τα αρμόδια όργανα του κόμματος που δίνουν τα χρίσματα των υποψήφιων βουλευτών και ότι οποιαδήποτε «παραφωνία» σε αυτή τη γραμμή αυτομάτως σε βγάζει εκτός.
Δεύτερον, διότι διατηρεί τα ίχνη σοβαρότητας και αξιοπιστίας στην προσπάθεια που καταβάλλει για ανανέωση του προσωπικού δυναμικού του κόμματος του.
Τρίτον, διότι επιχειρεί να βάλει τέλος σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, η διατήρηση των οποίων πλήττουν ως επί το πλείστον το μεταρρυθμιστικό προφίλ του ίδιου και του κόμματος του και θέτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ως πιθανού μελλοντικού πρωθυπουργού.
Διότι δεν μπορείς την ίδια στιγμή που μιλάς για αξιολόγηση παντού, που κατηγορείς την κυβέρνηση ότι έχει πελάτες και όχι πολίτες, ότι στήνεται κομματικός μηχανισμός στο Κράτος προς εκλογικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, εσύ να αποδέχεσαι τέτοιου είδους πρακτικές.
Ιδιαίτερα όταν αυτά συμβαίνουν στο κόμμα, του οποίου ηγείσαι.
Συνεπώς η απόφαση Μητσοτάκη ήταν ορθή πρώτα από όλα για να μην εμφανιστεί ανακόλουθος στις πράξεις για το κόμμα του και στην κριτική του για τον πολιτικό του αντίπαλο.
Είναι προφανές όμως πως το ρίσκο και οι προκλήσεις για τον κ.Μητσοτάκη είναι μπροστά.
Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας είναι ισχυρό στη ΝΔ.
Με την κίνηση του αυτή μπορεί ο κ.Μητσοτάκης τα μάζεψε (για ακόμα μια φορά) τα ασυμμάζευτα αλλά είναι σαφές πως προκάλεσε αναστάτωση και δυσαρέσκειες.
Δυσαρέσκειες που μπορεί να μην εκδηλώνονται τώρα που όλα φαίνεται πως κυλούν ομαλά για τη ΝΔ – μια και οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν πρώτο κόμμα και με διαφορά – αλλά που κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να εξελιχθούν, αν τα πράγματα δυσκολέψουν.
Αν για παράδειγμα, οι μετρήσεις δείξουν πως τα ποσοστά της ΝΔ υποχωρούν ή ότι π.χ. χάνει την πρώτη θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτή είναι η πρόκληση για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Αφενός να στείλει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι αυτός είναι που κάνει κουμάντο στο κόμμα και ότι όλα θα πρέπει να κινούνται βάσει των αποφάσεων που λαμβάνει και αφετέρου να διαχειριστεί την πιθανή μουρμούρα και γκρίνια, μια και ο τελικός στόχος, αυτός της κατάκτησης της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, απαιτούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων.
Υπάρχει όμως μια ακόμα τεράστια πρόκληση για τον κ.Μητσοτάκη.
Να δείξει στην κοινωνία ότι όταν κάνει λόγο για ρήξη με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, όταν κάνει λόγο για το τέλος της κομματοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, του βολέματος στο Δημόσιο, όταν μιλά για την ανάγκη μιας νέας αρχής, μιας νέας σελίδας για την Ελλάδα, το εννοεί, χωρίς περιστροφές.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης