Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντί για αντεπίθεση ο Τσίπρας τρέχει ακόμα να αποκρούσει τα αυτογκόλ – Δεν έχει όμως άλλα περιθώρια

Αντί για αντεπίθεση ο Τσίπρας τρέχει ακόμα να αποκρούσει τα αυτογκόλ – Δεν έχει όμως άλλα περιθώρια
Τεράστιο επικοινωνιακό φάουλ το γραφικό «στα τσακίδια»…
Μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην Αθήνα αλλά και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο είχε πάρει τα πάνω της άλλα έδινε την εικόνα μιας ουσιαστικής πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης που επί της ουσίας άφηνε χωρίς επιχειρήματα και πολιτικό αφήγημα της ΝΔ.
Διότι πέρα από τις εξαιρετικά θετικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα, το άνοιγμα και η κινητοποίηση του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων έφερε σε πραγματικά αμήχανη και δυσχερή θέση τη ΝΔ.
Σήμερα και σε λιγότερο από πέντε ημέρες, αυτή η εικόνα έχει εν πολλοίς ανατραπεί.
Δεν είναι τόσο το θέμα της Eldorado, το «τελεσίγραφο» της οποίας και ο χρόνος που επιλέχθηκε να δοθεί προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τη στρατηγική της εταιρείας.
Πρωτίστως είναι η αντίδραση στελεχών που είναι σύμβουλοι του πρωθυπουργού.
Το γραφικότατο «στα τσακίδια» του κ.Καρανίκα έδωσε το «πάτημα» στην αντιπολίτευση να αντεπιτεθεί με πολιτικούς όρους στην κυβέρνηση.
Και μπορεί από το κυβερνητικό επιτελείο να μεταδιδόταν πως η κυβέρνηση εκφράζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι από προσωπικές απόψεις στα social media αλλά το αυτογκόλ είχε ήδη μπει.
Ο Τσίπρας δεν έχει την «πολυτέλεια» να τρέχει για να προλαβαίνει, να αποκρούει και να «μαζεύει» την κάθε παραφωνία της κυβέρνησης.
Πολύ απλά δεν τον παίρνει.
Χρονικά και πολιτικά.
Η δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση του δεν έχει προηγούμενο.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το 82% των πολιτών φέρεται να υποστηρίζει πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες όπως διατυπώθηκαν στη ΔΕΘ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, ενώ μόλις το 18,6% πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία της χώρας και η κατάσταση στην αγορά θα εξελιχθούν θετικά.
Για να ανατραπεί αυτή η αρνητική εικόνα η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει συντεταγμένα και κυρίως να φέρει αποτελέσματα.
Και δεδομένου ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως ορόσημο της πολιτικής στρατηγικής του τον Αύγουστο του 2018, όταν και έχει δεσμευτεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και από την επιτροπεία, είναι προφανές πως τα περιθώρια του είναι ασφυκτικά.
Και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Δεν μπορεί δηλαδή ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού να αναιρεί μέσα σε μια ημέρα το αφήγημα του πρωθυπουργού και να δίνει «τροφή» στους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν περιέλθει σε πραγματικά δυσχερή θέση.
Πρόκειται για τεράστιο επικοινωνιακό (και όχι μόνο) «φάουλ».
Που αφαιρεί δυναμική από την προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει το εις βάρος της κλίμα.
Και που - το κυριότερο -προέρχεται από έναν άνθρωπο που θεωρείται απόλυτης εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο κ.Τσίπρας πληρώνει για ακόμα μια φορά τις επιλογές του.
Σχόλιο ενδεχομένως κακεντρεχές.
Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση έφερε και πάλι την κυβέρνηση ένα βήμα πίσω, απολογούμενη, χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, με θολή στρατηγική.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης