Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κρίσιμο τριήμερο για την κυβέρνηση – Το ΔΝΤ διευκρινίζει τι θέλει και κρίνει την τύχη του αφηγήματος Τσίπρα

Κρίσιμο τριήμερο για την κυβέρνηση – Το ΔΝΤ διευκρινίζει τι θέλει και κρίνει την τύχη του αφηγήματος Τσίπρα
Τυχόν νέα μέτρα για το 2018 ανατρέπουν πλήρως τη στρατηγική της κυβέρνησης
Τα νέα που θα έρθουν από το ΔΝΤ σήμερα Παρασκευή 13/10 (συνέντευξη τύπου του P. Thomsen) και από τις επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αύριο Σάββατο 14/10 και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 16/10 με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς ζητά από την Ελλάδα το Ταμείο.
Διότι τις τελευταίες ώρες υπήρξε σύγχυση σχετικά με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.
Εκτίμηση που κατά πολλούς μεταφράστηκε ως απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων ύψους περίπου 2 δις ευρώ, η οποία πάντως στη συνέχεια διαψεύστηκε, με πηγές από το ΔΝΤ να υπογραμμίζουν πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα.
Είναι προφανές πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διευκρινιστεί τι εκτιμά και τι εν τέλει θέλει το ΔΝΤ.
Διότι είναι εξίσου προφανές πως ανακύπτει ένα μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση.
Γιατί εάν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι υπάρχει η ανάγκη για λήψη νέων μέτρων από το 2018 και για επιτάχυνση της εφαρμογής μέτρων που ήταν προγραμματισμένα για το 2019 και για το 2020, τότε όλη η στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα τινάσσεται στον αέρα.
Και αυτό δεν αφορά μόνο το αφήγημα περί του momentum της ελληνικής οικονομίας, περί της οικονομικής ανάκαμψης, περί της βιώσιμης ανάπτυξης, περί της μείωσης της ανεργίας αλλά αφορά το βασικότερο επιχείρημα-επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα βγαίνει καθαρά από την κρίση, τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Και δεδομένου ότι αυτό είναι το τελευταίο ισχυρό πολιτικό «χαρτί» του Τσίπρα στην προσπάθεια του να γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι, να καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να μπει δυναμικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας ακόμα και την επανεκλογή του με το επιχείρημα ότι «εγώ σας έβγαλα από τα μνημόνια που οι άλλοι μας έφεραν», το πλήγμα που θα δεχθεί η κυβέρνηση θα είναι πραγματικά τεράστιο.
Ο Τσίπρας θα διαψευστεί για ακόμα μια φορά και το κυριότερο θα μείνει χωρίς πειστικό αφήγημα, παρά μόνο με τα μέτρα.
Και το θέμα των πρόωρων εκλογών θα επανέλθει και πάλι δριμύτερο.
Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση, εάν θέλει πράγματι να δώσει μέχρι τέλους την πολιτική της μάχη, δεν θα πάει σε εκλογές.
Γιατί αν το πράξει υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι σαν να υπογράφει την πολιτική της ήττα, σαν να παραιτείται και να πέφτει αμαχητί.
Είναι όμως σαφές ότι οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για την ανάγκη εκλογών και πολιτικής αλλαγής θα ενταθεί.
Και αυτήν την φορά, ίσως για πρώτη φορά, το αίτημα της και δυναμική θα έχει, και λογική αλλά και έρεισμα στην κοινωνία.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης