Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Διπλές κυρώσεις – χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη - για το λαθρεμπόριο καυσίμων

tags :
ΣτΕ: Διπλές κυρώσεις – χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη - για το λαθρεμπόριο καυσίμων
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Για το λαθρεμπόριο καυσίμων θα επιβάλλεται  διπλή ποινή, που σημαίνει χρηματικό πρόστιμο αλλά και ποινική καταδίκη, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) (1741/2015).
Ειδικότερα, κατά το ΣτΕ, για τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων είναι νόμιμη η διπλή ποινή και μάλιστα, δεν αποτελεί διπλή κύρωση για το ίδιο αδίκημα.
Μάλιστα, όπως έκρινε το Συμβούλιο, «οι προβλεπόμενες στον Τελωνειακό Κώδικα ποινές για το ποινικό αδίκημα της λαθρεμπορίας συνίστανται, κατά κανόνα, σε στέρηση της ελευθερίας του δράστη (φυλάκιση ή κάθειρξη) και ουδόλως δύνανται να συγκριθούν με τις χρηματικές κυρώσεις του αντιστοίχου διοικητικού αδικήματος».
 Συνεπώς, «εφ’ όσον η κύρωση του πολλαπλού τέλους δεν έχει ποινικό χαρακτήρα, δεν ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής της αρχής ne bis in idem που διαλαμβάνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ καθώς και στο άρθρο 50 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης».
Με τον τρόπο αυτό, το ΣτΕ αναίρεσε αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και υποχρέωσε μικρή εταιρεία πετρελαιοειδών να καταβάλλει ποσό 35.406 ευρώ που τις επιβλήθηκε από το Ζ΄ Τελωνείο Ελευθέρων Τελωνειακών Συγκροτημάτων Πειραιώς, λόγω λαθρεμπορίας.
Η εν λόγω εταιρεία λόγω αμφιβολιών είχε αθωωθεί από τα Ποινικά Δικαστήρια, ενώ η ποινή που της είχε επιβληθεί αφορούσε πρόστιμο εξαιτίας διάθεσης με πλαστά τιμολόγια σε  «μαϊμού» εταιρεία 326.361 λίτρων  πετρελαίου κίνησης λαθραίας προέλευσης  για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης