Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κλείνει τα σύνορα η FYROM - Δεν υφίσταται πλέον ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες

Κλείνει τα σύνορα η FYROM - Δεν υφίσταται πλέον ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες
Προηγήθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας
Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Σλοβενίας ότι κλείνει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, και τις ακόλουθες, αντίστοιχες, ανακοινώσεις Κροατίας και Σερβίας, η πΓΔΜ έκλεισε, επίσης, τα σύνορά της με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της αστυνομίας της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα είναι «εντελώς» κλειστά και μάλιστα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας από την Τρίτη κανένας πρόσφυγας δεν εισήλθε στο έδαφός της από την Ελλάδα.
«Η πΓΔΜ θα ενεργεί σύμφωνα και με τις αποφάσεις που έχουν λάβει άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της πΓΔΜ.
Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία πράξη μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, των τελευταίων ωρών, που ξεκίνησε από την απόφαση των αρχών της Σλοβενίας να μην επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για «ανθρωπιστικούς» λόγους.
Η απόφαση της Σλοβενίας, που ισχύει εδώ και λίγες ώρες, οδήγησε σε ανάλογη αντίδραση της Σερβίας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος να έχει πλήρως κλείσει.
Η είσοδος στη Σλοβενία θα επιτρέπεται μόνο «στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη χώρα», σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και σε μετανάστες που θα επιλέγονται «κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι «η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από τον διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά της, η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας.
Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στη ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.
Η Βιέννη, από την πλευρά της, δήλωσε «ενοχλημένη» από την μονομερή κίνηση της Σλοβενίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί ότι με δεδομένο ότι η Αυστρία φιλοξενεί ήδη χιλιάδες πρόσφυγες, και έχει αποδεχθεί ήδη 90.000 αιτήσεις ασύλου ενώ προτίθεται να υποδεχθεί άλλους 37.500 πρόσφυγες το 2016, «σειρά έχουν άλλοι» να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκαταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης