Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΙΝΕ - ΓΣΕΕ: Το 2036 θα πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα - Κάτω από το όριο της φτώχειας ένα στα δύο νοικοκυριά

tags :
ΙΝΕ - ΓΣΕΕ: Το 2036 θα πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα - Κάτω από το όριο της φτώχειας ένα στα δύο νοικοκυριά
Το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να χειροτερεύει αναφέρει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Το 48% των ελληνικών νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 50% των μισθωτών παίρνει λιγότερα από 800 ευρώ αναφέρει στην ετήσια έκθεση του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν το 14,5% των μισθωτών λαμβάνει αμοιβή έως 499 ευρώ, το 22% μεταξύ 500 και 699 ευρώ και το 13,5% μεταξύ 700 και 800 ευρώ.
Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσοστό των εργαζομένων, το 18,6% λαμβάνει από 800 έως 1.000 ευρώ, το 15,7% άνω των 1.000 ευρώ, ενώ μόνο το 5,9% λαμβάνει περισσότερα από 1.300 ευρώ.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το 20,9% των νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ενώ το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται στο 43,4% για την κατηγορία των ανέργων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.
Επιπλέον, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά -24,7%, την περίοδο 2010-2015, οπότε και «εισέβαλλε» η λιτότητα στην καθημερινότητα μας.
Στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζεται επίσης ότι η ανεργία θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ύστερα από 20 χρόνια και συγκεκριμένα το 2036.
Βάσει της έκθεσης, η συνέχιση της λιτότητας αποσταθεροποιεί το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και δε δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και αύξησης της απασχόλησης
«Η προοπτική δημιουργίας βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και εξόδου από την κρίση είναι αρνητική» αναφέρει το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου υποδείγματος οικονομικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται, «το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, όπως και το ποσοστό της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας».
Στην έκθεση προτείνεται τέλος, ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τα κλαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική επενδύσεων, αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.
Κατά την ομιλία του ο κ. Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής της έκθεσης, υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας.
Το 2015 ήταν ένα έτος ραγδαίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύτηκε από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» υποστήριξε ο κ.Αργείτης.
«Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση» ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής της έκθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης