Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο - Υποψίες για εμπρησμούς - Καπάκης (ΓΓΠΠ): Μη φυσιολογική κατάσταση

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο - Υποψίες για εμπρησμούς - Καπάκης (ΓΓΠΠ): Μη φυσιολογική κατάσταση
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Ζάκυνθο δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών
(upd3) Συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εμπρησμό.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα στο νησί, με στόχο να ερευνήσει και να συλλέξει σχετικά στοιχεία, αφού μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές στο νησί.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του νησιού, Π. Κολοκοτσάς, εκτίμησε ότι πίσω από τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς κρύβεται ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ «για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπάκης «την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία.
Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρίς να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».
Σημειώνεται ότι από χθες , Σάββατο 12/8 και σήμερα το πρωί, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, ενώ μαίνονταν δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ νωρίτερα σήμερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 11 πυρκαγιές, ενώ βάσει στοιχείων της Πυροσβεστικής,  από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1/5) έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Β. Καπέλιος, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και παράλληλα προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά.
Όπως είπε, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος.
Σε ότι αφορά τα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με όσα ανέφερε  η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Στ. Μαλλίρη, μέχρι αυτήν την ώρα, εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο 11 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 9 είναι σε εξέλιξη.
Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις έξω από το  χωριό Αγαλά στην Ζάκυνθο.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Ζάκυνθο δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι κάτοικοι του χωριού είναι σε επιφυλακή, καθώς η φωτιά μπορεί και να φτάσει στο χωριό.
Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου είναι οι δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν στις Βολίμες Ζακύνθου, αν και δεν απειλούνται σπίτια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης