Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα – Ζητούν επιπλέον μέτρα και μεταρρυθμίσεις

tags :
Reuters: Το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα – Ζητούν επιπλέον μέτρα και μεταρρυθμίσεις
Eμπροσθοβαρής νομοθέτηση των μέτρων για το ΦΠΑ και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των μέτρων που ζητούν οι εταίροι
Το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση, ωστόσο ζητούν από την Ελλάδα επιπλέον δεσμεύσεις για οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προτού συμφωνήσουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Το προσχέδιο συζητήθηκε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Οι πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ζητούν από την Ελλάδα να νομοθετήσει άμεσα κάποια μέτρα που αφορούν κυρίως την αύξηση του ΦΠΑ και να προωθήσουν την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη το ελληνικό αίτημα για 3ετές πρόγραμμα από τον ESM και τη λίστα των προαπαιτούμενων που το συνοδεύει.
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη για διαρκή και πλήρη ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος.
Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των θεσμών, η οποία αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών αποτελούν μια καλή βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνεται στο προσχέδιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να διευρυνθεί, προκειμένου να παράσχει τους απαραίτητους όρους (conditionality) για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM.

Υπό αυτό το πρίσμα το Eurogroup καλωσορίζει τις επιπλέον δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, στο πλαίσιο ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος:

- Πλήρης εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, έως το 2018, με βάση το ετήσιο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς

- Την υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012.
Παράλληλα ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

- Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις - και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».
Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.

- Για την αφορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης κάνει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς

- Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup ζητά αυστηρή αναθεώρηση του καθεστώτος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές όπως και το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων.
Κάθε αλλαγή θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς πρακτικές και δεν θα πρέπει να συνεπάγεται επιστροφή σε ρυθμίσεις που ίσχυαν στο παρελθόν, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξης.

- Μάλιστα οι υπουργοί του Eurogroup ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει μέτρα και νόμους τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον Ιανουάριο του 2015 και αντίκεινται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

- Δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος.

- Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

- Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης