Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες συντάσσει η κυβέρνηση

Νέο μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες συντάσσει η κυβέρνηση
Στόχος να πληρωθούν μόνο τα αναδρομικά των περικοπών
Νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες καταρτίζει με σχετικό σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση των μισθών για αυτές τις ομάδες και να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των περικοπών.
Τη λύση αυτή προκρίνει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η επαναφορά των ειδικών αυτών αμοιβών στα προ μνημονίου επίπεδα.
Για την ώρα, οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής προσαρμογής σε δικαστικούς και ένστολους ( σ.σ. ενώ έπεται και συνέχεια…) έχουν «βραχυκυκλώσει» το Γενικό Λογιστήριο που αναζητεί τρόπους κάλυψης της έκτακτης αυτής δαπάνης.
Οι προβολές που έχουν κάνει οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος ανεβάζουν το συνολικό κόστος των αποφάσεων σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ, αν και όπως τονίζουν στελέχη του οι όποιες προβλέψεις είναι επισφαλείς και ουδείς μπορεί να ξέρει σήμερα πως θα εξελιχθούν αυτά τα ζητήματα και πόσο, τελικώς, θα κοστίσουν στο Δημόσιο.
Μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων, επιφέρει κόστος για τον προϋπολογισμό 550 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 420 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναδρομικών για τους εν ενεργεία ένστολους και 130 εκατ. ευρώ τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους απόστρατους.
Το κόστος βέβαια αυτό έχει υπολογιστεί με βάση τις προ - κρίσης αποδοχές. Εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέο ειδικό μισθολόγιο που δεν θα απέχει από τα σημερινά μισθολογικά όρια αλλά και από το ενιαίο, τότε όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη τα ποσά που διεκδικούν οι συγκεκριμένες ομάδες πιθανό να είναι πολύ μικρότερα. Τούτο θα καθορίσει ο χρόνος εφαρμογής του νέου μισθολογίου, αν δηλαδή θα έχει αναδρομική ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο παραμένει υπ' ατμό για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής αυτής «βόμβας» η οποία απειλεί το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και τα πλεονάσματα.
Οι δανειστές από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετούς μήνες στην κυβέρνηση ότι το όποιο κόστος συνεπάγεται η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, αδιαφορώντας εάν αυτά θα αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων ή μόνο τους κλάδους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Πάντως, δύσκολα η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με την βάση της εκλογικής της πελατείας. Το θέμα των διεκδικήσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις θα εξεταστεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα, και θ’ ακολουθήσουν ανακοινώσεις αμέσως μετά.
Το κλείσιμο του ματιού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται, καθώς μετά τους δικαστικούς σειρά παίρνουν τώρα οι ένστολοι.Όπως επεσήμανε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε σύντομο χρονικό διάστημα η νομοθεσία θα εναρμονιστεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους αφορά, χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο που αυτό θα συμβεί.
Ενώ στην περίπτωση των δικαστικών τα κονδύλια για την επιστροφή των περικοπών είχαν προβλεφθεί τόσο στον προϋπολογισμό του 2014 όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για τους ένστολους δε συμβαίνει το ίδιο. Για το λόγο αυτό, «η κυβέρνηση εξετάζει διάφορους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός.
Έσπευσε μάλιστα να θυμίζει στους συγκεκριμένους κρατικούς λειτουργούς ότι δεν εφαρμόστηκαν ψηφισμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγιά τους, «κατόπιν διαπραγμάτευσης», ότι έλαβαν ένα εφάπαξ μέρισμα πριν τις εκλογές και ότι έχουν εισαχθεί ευνοϊκές γι’ αυτούς συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης