Οικονομία

Εγκαταλείπει τη διαγραφή χρέους η Ελλάδα - Προτείνει ανταλλαγή ομολόγων με έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων

Εγκαταλείπει τη διαγραφή χρέους η Ελλάδα - Προτείνει ανταλλαγή ομολόγων με έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων
Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και ο δεύτερος τύπος θα αφορά  ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds)
Σχέδιο για να τερματιστεί η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, παρουσίασε στο Λονδίνο ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Γ. Βαρουφάκης.
Όπως αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, το σχέδιο της Ελλάδας για το ελληνικό χρέος έχει ως εξής:
Ανταλλαγή (swapping) του υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, συνοδεία παραγωγής μόνιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξη των μεγάλων φοροφυγάδων.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε το σχέδιο της Ελλάδας για το χρέος στο Λονδίνο, μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι εξαγγελίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν αναταραχή στους Ευρωπαίους εταίρους, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον αίτημα για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια σειρά από ανταλλαγές χρέους (debt swaps), ένα μενού από ανταλλαγές χρέους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του.
Η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων.
- Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
- Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης στους Financial Times, η πρότασή του για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (debt swap) συνιστά μια "έξυπνη διευθέτηση του ελληνικού χρέους", με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης του όρου haircut, που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες - δανειστές της Ελλάδας.
"Αυτό που εξήγησα στους εταίρους μας είναι πως η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν συνδυασμό παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας", αναφέρει στη συνέντευξή του στους Financial Times, o νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης.
"Λέω στους εταίρους της Ελλάδας το εξής:
Βοηθήστε μας να αναμορφώσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε, διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασφυκτιά και θα καταστεί μια χώρα παραμορφωμένη και όχι αναμορφωμένη".
Ο Γ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% με 1,5% έναντι του ΑΕΠ, αλλά και πως θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους μεγάλους φοροφυγάδες.
"Πρώτα θα κυνηγήσουμε το κεφάλι του ψαριού και μετά την ουρά", επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στους Financial Times, o Γ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις δυσκολίες που έχει ο στόχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες και ολιγάρχες.
Ωστόσο δεσμεύθηκε πως "δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε.
"Αν πέσουμε από τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει, δίδοντας μια καλή μάχη".
"Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την εξής ευκαιρία:
Να χτυπήσουμε τη σχέση των κατεστημένων συμφερόντων στον δημόσιο τομέα και των κατεστημένων συμφερόντων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκλείψουν τα βαρίδια στη δημιουργία, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία", ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της στους Ευρωπαίους ετυαίρους της πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.
"Ό,τι κι αν σκέφτονται οι εταίροι μας για το γεγονός ότι προερχόμαστε από την αριστερά, εμείς θέλουμε σοβαρά να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και σοβαροί στο να ακούμε", εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.
Και πρόσθεσε: "Στο μόνο που δεν θα κάνουμε πίσω είναι στην ανάγκη να επανεξεταστεί από το μηδέν το υφιστάμενο ανεφάρμοστο πρόγραμμα της Ελλάδας".
Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η Ελλάδα προσδοκά να διασφαλίσει ένα πρόγραμμα - γέφυρα τετράμηνης διάρκειας, αρχής γενομένης από σήμερα μέχρι και την 1η Ιουνίου, εντός του οποίου η ΕΚΤ θα δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, χορηγώντας ρευστότητα σε ευνοϊκούς όρους.
Ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει πως η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί για τη χώρα, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο τα 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων μετά τη διάσωση του 2010.
"Η εντολή που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε το εξής:
Να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ", προσθέτει.
"Έχουμε το μειονέκτημα να είμαστε άπειροι, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα να δηλώσουμε πως δεν έχουμε ακόμη πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο και δεν σχεδιάζουμε να το κάνουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τους ολιγάρχες", κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.

Διευκρινιστική ανακοίνωση Βαρουφάκη για τα περί υπαναχώρησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γ. Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Τι έχει ήδη αναφέρει το bankingnews ήδη από τις 28 Ιανουαρίου:

Η λύση που εξετάζεται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος

Τα 315 δισεκ. για να καταστούν βιώσιμα πρέπει να συμβούν τα εξής.
Τα δάνεια που προέρχονται από το ΔΝΤ και τα διακρατικά δηλαδή 85 δισεκ. ευρώ περίπου να επιμηκυνθούν.
Τα ομόλογα περίπου 35 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία κάκιστα εξαιρέθηκαν από το PSI+ να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αντικατάστασης τους με νέα ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας, ώστε να απομακρυνθούν στο μέλλον οι άμεσες αποπληρωμές.
Τα δάνεια του EFSF ύψους περίπου 145 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ομολόγων με ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας 30 ή 50 χρόνια αλλά η αποπληρωμής τους να συνδέεται με βάση την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα αν η Ελλάδα επιτυγχάνει ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό τότε να πληρώνονται τόκοι και τοκοχρεολύσια κανονικά ενώ αν η Ελλάδα εμφανίζει επιβράδυνση ή ύφεση να παγώνει η αποπληρωμή των χρεών.
Ταυτόχρονα θα μπορούσαν τα 25 δισεκ. των τραπεζών που κατέβαλλε το ΤΧΣ να μεταφερθούν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. άμεσα.
Με την πρόταση αυτή η έννοια haircut δεν υφίσταται αλλά παρέχεται χρόνος στην Ελλάδα με ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς να υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας.
Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν haircut στο χρέος από τα 320 δισεκ. στα 145 δισεκ. του EFSF τουλάχιστον 50% αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί πολιτικά η Ευρώπη.
Ένα μοντέλο όμως με βάση το οποίο η Ελλάδα επιμηκύνει δραστικά το χρέος θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της.
Το haircut είναι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης