Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκηνικό σύγκρουσης - Η Γερμανία στέλνει αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και η Ελλάδα το απορρίπτει

Σκηνικό σύγκρουσης - Η Γερμανία στέλνει αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και η Ελλάδα το απορρίπτει
Γερμανικό έγγραφο, που συντάχθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί στo Εurogroup, απορρίπτει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

(upd3)Σκηνικό σύγκρουσης στήνεται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μια μόλις μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, W. Schaeuble.
Η Γερμανία στέλνει αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην παρεκκλίνει από όσα ορίζουν οι υφιστάμενες συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους, απορρίπτοντας επί της ουσίας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το γερμανικό τελεσίγραφο, διαμηνύοντας πως οι προτάσεις του Βερολίνου δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα.

Το γερμανικό τελεσίγραφο
Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, να τηρήσει τα όσα έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές της και να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της, ετοιμάζεται να στείλει η Γερμανία.
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο διέρρευσε στο Reuters, η Γερμανία αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα - και δη τη νέα ελληνική κυβέρνηση - να τηρήσει τα ήδη συμφωνηθέντα με τους δανειστές της.
Κατά τις πληροφορίες, το εν λόγω γερμανικό έγγραφο συντάχθηκε, προκειμένου να παρουσιαστεί στo Εurogroup.
Επί της ουσίας, το Βερολίνο απορρίπτει ξεκάθαρα τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει τις πολιτικές της προηγούμενης. 
Το γερμανικό έγγραφο απορρίπτει κάθε αντιστροφή των περικοπών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στις αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις.
«Το Eurogroup χρειάζεται σαφείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα ότι θα συνεχίσει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», προειδοποιεί το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το επίμαχο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης απορρίπτει ξεκάθαρα κάθε ελληνική βούληση για:
- ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων
- επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων
- ακύρωση απολύσεων
"Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις οικονομικές πολιτικές, τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει και να μην τις αλλάξει", επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, το γερμανικό έγγραφο.
Η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να μην κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στους εξής νευραλγικούς τομείς της οικονομίας:
- διοίκηση εσόδων
- φορολογία
- δημοσιονομική κατάσταση
- υγεία
- συνταξιοδοτικό
- εκπαίδευση
- πάταξη διαφθοράς
Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης γίνεται σαφές ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του θεσμού της τρόικας, ως έχει.
Ταυτόχρονα, το Βερολίνο ζητά από την Αθήνα να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία προσδοκά από την Ελλάδα να παράξει:
- πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015
- πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016

Με Grexit απειλεί Γερμανός αξιωματούχος εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απειλεί Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα.
Ειδικότερα σε συνομιλία με αντταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με τον W. Schaeuble, φέρεται να διεμήνυσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια».
Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για την Ελλάδα ο χρόνος τελειώνει, το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει και γίνεται ιδιαίτερα προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας αλλά και των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα τόνισε πως ακόμη κι αν ο κ. Schaeuble έδινε «πράσινο φως» στα ελληνικά σχέδια, οι βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης έχουν άγριες διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Το Βερολίνο, λέει ο ίδιος αξιωματούχος δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι δεν την επιθυμεί. «Εάν δεν λάβετε την τελευταία δόση το μέλλον της χώρας είναι σκοτεινό. Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας. Εσείς αποφασίζεται» τόνσε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο Βερολίνο θεωρούν πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα βοήθειας θα συνδέεται και με επιτήρηση ενώ δεν συζητούν καθόλου «κούρεμα», απορρίπτουν σύνοδο για το χρέος. «Η πλειοψηφία στην Ευρώπη είναι μαζί μας» λένε, «άλλαξε μία κυβέρνηση στην Ελλάδα όχι η Ευρώπη».

Ελληνική κυβέρνηση: Οι προτάσεις της Γερμανίας δεν θα γίνουν αποδεκτές
Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 
Ειδικότερα πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά».
Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης» καταλήγουν.

Schaeuble: Η Ελλάδα θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα - Κανένα σοκ από τις εκλογές
Η Ελλάδα θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη.
Μιλώντας από το Βερολίνο, τόνισε επίσης ότι δεν βλέπει κανένα σοκ από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα.
Ο Schaeuble εμμένει στην σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη διαγραφή χρέους, την κατάργηση της τρόικας και τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, η αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης ξεκινά το 2020 ενώ τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Συνεπώς το πρόβλημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι το χρέος, αλλά η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, εκτιμά το γερμανικό υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη, το περιβάλλον Schaeuble αναφέρει ότι «είναι καλό και χρήσιμο να συνομιλούν οι δυο πλευρές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης