Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης καταθέτει η Ελλάδα - Μαξίμου: Δεν συνιστά επέκταση μνημονίου

Αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης καταθέτει η Ελλάδα - Μαξίμου: Δεν συνιστά επέκταση μνημονίου
H επιστολή - αίτημα που σχεδιάζει να αποστείλει στους Ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που έχει διατυπώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα
(upd3)Eπίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αναμένεται να καταθέσει αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνουν κορυφαίες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατη πηγή των Βρυξελλών - και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί κύκλοι και ο Γ. Βαρουφάκης - η Ελλάδα προτίθεται αύριο Τετάρτη να ζητήσει επισήμως από τους Ευρωπαίους την παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Η ίδια πηγή σπεύδει να αποσαφηνίσει πως η Ελλάδα δεν ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος (full bailout programme), αλλά παράταση της δανειακής σύμβασης (loan agreement). 
Άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, άρα έχουν απορρίψει την παράταση του μνημονίου.
Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι άλλο πράγμα το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση.
Οι όροι που θα συνοδεύσουν την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Κατά τις πληροφορίες, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή - αίτημα που σχεδιάζει να αποστείλει στους Ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που έχει διατυπώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα.
Η πρόταση της Κομισιόν αφορά το προσχέδιο του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, το οποίο φέρεται να παρουσιάστηκε ενώπιον του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει το αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προκειμένου εκείνος να αποφανθεί εάν θα πρέπει να συγκληθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα και να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα.

Μαξίμου: Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει παράταση μνημονίου - Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης
Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, διαμηνύουν κορυφαίες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις, με αιχμή τις σκληρές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος, ήτοι παράταση του μνημονίου.
"Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα - μνημόνιο", υποστηρίζουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης πως η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα για παράταση - Ελπίζω το κείμενο να ικανοποιεί τους πάντες
Επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πως αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα καταθέσει στο Eurogroup επίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
"Είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας", ανέφερε σε νέες του δηλώσεις ο Γ. Βαρουφάκης.
"Αναμένω πως όλοι θα ικανοποιηθούν με το κείμενο που θα συνταχθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπονοώντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης του αιτήματος για παράταση.

Οι δύο εκδοχές - προσχέδια του Moscovici για την Ελλάδα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρας

Το τελικό - ανανεωμένο προσχέδιο του Moscovici για την Ελλάδα
Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασιζόμενο στον εντατικό διάλογο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ιδρυμάτων (institutions).
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για ένα ευρύτερο, κοινωνικά προσαρμοσμένο και ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με στόχο την ενίσχυση των βιώσιμων προοπτικών ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
(Η ελληνική κυβέρνηση) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει άμεση δράση για τη διασφάλιση ενός δικαιότερου και πιο αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος αλλά και για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
(Η ελληνική κυβέρνηση) θα διασφαλίζει πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα ανατρέπουν τις ισχύουσες δεσμεύσεις και θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα.
(Η ελληνική κυβέρνηση) θα παραιτηθεί από μονομερείς ενέργειες και θα συνεργαστεί στενά για συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σέβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της, για σταθερή και βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση, μέσω της παραγωγής και στη συνέχεια της διασφάλισης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ικανότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
Μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους έναντι του ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν σε εναρμόνιση με τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Όλα τα ανωτέρω σχηματοποιούν τη βάση για την παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας (extension of the current loan agreement), η οποία θα λάβει τη μορφή ενός τετράμηνου μεταβατικού προγράμματος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου για την ανάπτυξη της Ελλάδας, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός αυτής της περιόδου.
Εάν καταστεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παράσχει τεχνικής φύσεως βοήθεια στην Ελλάδα, για την ισχυροποίηση και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup προσκαλεί τα ιδρύματα να συνεχίσουν την τεχνική εργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, το πως αυτές θα καλυφθούν και με ποιους όρους.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να παρουσιάσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.




Το αρχικό προσχέδιο του επιτρόπου Moscovici για την Ελλάδα που διέρρευσε στα διεθνή ΜΜΕ

Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για την εντυπωσιακή πρόοδο που έχουν κάνει Ελλάδα και Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, σε όρους προσαρμογής.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά ιδρύματα δεσμεύθηκαν για τη διεξαγωγή εντατικού διαλόγου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασα την ισχυρή δέσμευσή τους για ένα ευρύτερο και βαθύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ισχυροποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης στην Ελλάδα, αλλά και με στόχο την ενίσχυση τoυ αισθήματος κοινωνικού δικαίου και τη θωράκιση της σταθερότητας του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνικής φύσεως βοήθεια.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες, σε επίπεδο πολιτικής, της νέας κυβέρνησης, σε επίπεδο εργασίας που πρέπει να γίνει.
Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να καταστούν η βάση για μια νέα συμφωνία.
Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς ξεκινά η εργασία για τη νέα συμφωνία.
Θα εργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, προκειμένου να διασφαλίσουν συμφωνία για τις παραμέτρους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν την παραγωγή "κατάλληλων" πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κάθε νέο μέτρο θα είναι χρηματοδοτούμενο και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Τα ανωτέρω μορφοποιούν τη βάση για κατάθεση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος, υπό τη μορφή ενός μεταβατικού σχεδίου για μια νέα συμφωνία, η οποία θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια έξι μηνών.
Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία.
Το Eurogroup διάκειται θετικά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Ενημερωθήκαμε επίσης από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να παραταθεί η χρονική περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο απόθεμα του ΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF.
Το Eurogroup εμφανίζεται θετικό προς μια τέτοια παράταση.
Μετά το αίτημα από την Ελλάδα, ο EFSF θα μπορεί να κάνει τους απαραίτητους διακανονισμούς.
Το Eurogroup δίνει έμφαση στο ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κόστος εκκαθάρισης, ενώ θα εκταμιευθούν μόνο στη βάση μιας συμφωνίας και απόφασης του Eurogroup.
Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας να παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου η χώρα ανακτήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές, όσο θα τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του νέου πλαισίου που έχει συμφωνηθεί.
Πιθανά σημεία:
1) Παραίτηση από μονομερείς ενέργειες που θα έχουν ξεκάθαρες επιπλοκές δημοσιονομικής φύσεως






Έκτακτη συνάντηση με τον Moscovici είχε ο Βαρουφάκης
Έκτακτη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών, Pierre Moscovici είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες εξέτασαν τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας βάσει της αρχικής πρότασης του Eurgroup, η οποία εδραζόταν στις αξιώσεις της Κομισιόν.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το αυριανό αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης θα αντανακλά το σχέδιο και τις προτάσεις του Pierre Moscovici και του J.C. Juncker.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα περιθώρια της συνεδρίασης του Ecofin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης