Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης στην CdSera: Αν απορριφθεί η ελληνική πρόταση εκλογές ή δημοψήφισμα - Για κιτρινισμό μιλάει το ΥΠΟΙΚ

Βαρουφάκης στην CdSera: Αν απορριφθεί η ελληνική πρόταση εκλογές ή δημοψήφισμα - Για κιτρινισμό μιλάει το ΥΠΟΙΚ
"Μπορώ να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Για τα υπόλοιπα θα δούμε.", τονίζει ο κ. Βαρουφάκης
(upd)Σκηνικό σύγκρουσης στήνεται για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», για ενδεχόμενο εκλογών ή ακόμα και δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σε περίπτωση που οι εταίροι απορρίψουν τις προτάσεις της Ελλάδας.
Για παραποίηση των δηλώσεων Βαρουφάκη κάνουν λόγο κύκλοι του Μαξίμου. Για κιτρινισμό ολκής της ιταλικής εφημερίδας κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας άμεση επανόρθωση.
Στην συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα ο Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα μετρητών, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: "Μπορώ να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Για τα υπόλοιπα θα δούμε.".
Σε ερωτηση αν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν το ελληνικό σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, Μπορούμε να πάμε σε εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα (σε ευρώ σχολιάζει η εφημερίδα)".
Μάλιστα στην ερώτηση αν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών απαντά. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Επειτα από πέντε χρόνια που οι κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα και τα φόρτωσαν όλα στις πλάτες των οικονομικά ανίσχυρων, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματούν στον δρόμο και το μόνο που μού ζητούν είναι να πούμε την αλήθεια και να δώσουμε πίσω στη χώρα την αξιοπρέπειά της.
Σε άλλο ερώτημα για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μario Draghi τις χαρακτήρισε τυπικές τονίζοντας  ότι "η ΕΚΤ αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, Χθες και όχι αύριο".
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης.  Θεωρώ τον Draghi εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο».
«Η ΕΚΤ το 2012, σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα» σχολίασε ο υπουργός.
Τέλος ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: "Ποιός θα θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα αν μιλάμε συνεχώς για Grexit, έξοδος της χώρας από το ευρώ; Η συζήτηση για Grexit είναι δηλητηριώδες", τονίζει.

Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, υπστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου
Στο θόρυβο που δημιούργησε η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera απαντούν κύκλοι του Μαξίμου, κάνοντας λόγο για συντονισμένη επιχείρηση παραποίησης των όσων ειπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν ειπώθηκε ποτέ η λέξη ευρώ δίπλα από την αναφορά του σε δημοψήφισμα ή εκλογές.
Σε σχόλιο,  κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν χαρακτηριστικά:
"Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της.  Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά".

ΥΠΟΙΚ: Κιντρινισμός ολκής από την Corriere della Sera - Πρέπει να επανορθώσει άμεσα
Για «κιτρινισμό ολκής» τον οποίο η Corriere della Sera πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καταγγέλλει την Ιταλική εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συγκεκριμένη εφημερίδα, στην οποία ο υπουργός τόνισε ποικιλοτρόπως, ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί, εάν η Ευρώπη δεν «ακούσει» τις Ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε, ότι η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πώς να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες.
Επισημαίνεται δε από το υπουργείο Οικονομικών, ότι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση «ναι, αλλά τι θα κάνετε, εάν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;» ο υπουργός απάντησε, πως όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός «εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες, αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον Ελληνικό λαό, είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα», προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης, η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε «για το ευρώ», κάτι που ο υπουργός ούτε είπε, ούτε εννόησε, τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Από το υπουργείο επισημαίνεται επίσης, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου Aspen-Chattam House το οποίο διεξήχθη στη Βενετία την 7η Μαρτίου και στο οποίο συμμετείχε μετά του Ιταλού ομόλογού του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των διοργανωτών, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, ότι η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή σχεδιασμός εναντιώνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.
Την άποψή του αυτή τη στοιχειοθέτησε τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την δημιουργία μιας συνεκτικότερης αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη, όσο και στο μέρος του συνεδρίου όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από εκλεκτούς συμμετέχοντες. Ακολούθησε η συνέντευξη στην Corriere della Sera, όπου ο υπουργός επανέλαβε την ίδια θέση, τονίζοντας ποικιλοτρόπως, πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς.
Ως προς αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του τελικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων πριν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς και την μετέπειτα συμφωνία της χώρας με τους εταίρους και τους θεσμούς για την μετά τον Ιούνιο εποχή. Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, γενικότερα τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ.
Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας, στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.
«Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση-καταγγελία του υπουργείου Οικονομικών.

(Πρώτη ενημέρωση 10.00,  Κυριακή 8 Μαρτίου 2015)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης