Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοταχώς προς τη μέγγενη ενός τρίτου Μνημονίου βαδίζει η χώρα - Έρχεται το νέο σκληρό συμβόλαιο...

Ολοταχώς προς τη μέγγενη ενός τρίτου Μνημονίου βαδίζει η χώρα - Έρχεται το νέο σκληρό συμβόλαιο...
Ο μηχανισμός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει
Σε ένα νέο «σκληρό» Συμβόλαιο με τους δανειστές οδηγεί την Αθήνα ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και η σοβαρή έλλειψη ρευστού στο εσωτερικό της χώρας.
Ο μηχανισμός πίεσης, χωρίς τις δόσεις στήριξης, που έχουν στήσει οι πιστωτές έχει αρχίσει και αποδίδει.
«Βράζοντας» μέσα στο μεγάλο «καζάνι» των υποχρεώσεων που οι ίδιοι θεσμοί έχουν δημιουργήσει η κυβέρνηση κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να πληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από το ΔΝΤ και να αποτρέψει ένα αναπάντεχο «πιστωτικό γεγονός».
Ο ίδιος «πυρετός» την διακατέχει και στο θέμα της έγκαιρης πληρωμής μισθών και συντάξεων στο δημόσιο αφού είναι ένα κονδύλι το οποίο φθάνει σε 1,487 δισ. ευρώ το μήνα πλέον της ασφαλιστικής δαπάνης 981 εκατ. ευρώ που απαιτείται.
Τα πράγματα για το οικονομικό επιτελείο γίνονται ακόμη πιο δύσκολα μετά το «Βατερλό» του περσινού προϋπολογισμού, όπως έρχονται να καταδείξουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Το 2014 η απόκλιση στα έσοδα άγγιξε τα 4 δις. ευρώ γεγονός που οδήγησε στην άμεση συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,3% έναντι στόχου για 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι μετά την φορολογική «λαίλαπα» του Μνημονίου τα λεφτά τα οποία περίσσεψαν στα ταμεία τον περασμένο χρόνο ήταν μόλις 537 εκατ. ευρώ και όχι 2,687 δις. ευρώ που πρόβλεπε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής της περιόδου 2015 - 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει επί τω βελτίω στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος τοποθετώντας στο 2% ή στα 3,578 δις. ευρώ τον «πήχη» για το 2014.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:
• Η «τρύπα» στα έσοδα ανήλθε σε 3,914 δις. ευρώ το 2014. Η υστέρηση στις εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού έφθασε τα 3,5 δις. ευρώ ενώ 414 εκατ. ευρώ ήταν λιγότερα τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
• Εάν σε αυτή την υστέρηση δεν υπολογισθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SMPs) ύψους 1,886 δις. ευρώ, τότε η απόκλιση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2,026 δις. ευρώ. Όμως, το ποσό αυτό των κερδών δεν το υπολογίζουν οι δανειστές.
Η «αρρυθμία» στις φορολογικές εισπράξεις που ξεκίνησε πριν τις εθνικές εκλογές και κατέστη εντονότερη αργότερα άλλαξε επί τα χείρω την «εικόνα» του προϋπολογισμού την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που επιστράτευσε.
Από την πλευρά τους οι δανειστές και από τις επαφές που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο ζητούν νέα έκτακτα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που ίδιοι το τοποθετούν στα 2,15 δις. ευρώ.

Σταϊκούρας: « Δεν φταίμε εμείς»
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την τρύπα στα ταμεία» τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, υποστηρίζοντας ότι:
* Η υστέρηση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι 1,2 δις. ευρώ
* «Φτερά» έκαναν 250 εκατ. ευρώ από το «φρένο» των πολιτών στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
* Μειωμένα κατά 400 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του ΠΔΕ λόγω μη ωρίμανσης των εκτελούμενων έργων από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Πρώτη ενημέρωση: 00:28, Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης