Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οριστικό η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 458 εκατ. στο ΔΝΤ στις 9/4 - Ξεκινούν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων

tags :
Οριστικό η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 458 εκατ. στο ΔΝΤ στις 9/4 - Ξεκινούν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βαρουφάκη με την Lagarde οι μεταρρυθμίσεις και η πληρωμή της δόσης των 458 εκατ ευρώ.
(upd9) Η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά την δόση των 458 εκατ στο ΔΝΤ επιβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την  επικεφαλής  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τον Βαρουφάκη συμμετέχει και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, πρώην αντιπρόεδρος της Πειραιώς, ο οποίος προορίζεται για πρόεδρος στο ΤΧΣ.
Η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση των 458 εκατ στο ΔΝΤ και αυτό είναι οριστικό ενώ θα ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για να εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα στο Brussels Group.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:10 ώρα Αμερικής ή 1:10 ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα.
Μετά το πέρας της συνάντησης το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του ανέφερε τα εξής.
"Ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ (C. Lagarde) ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων.
Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ χαιρατίζει την επιβεβαίωση από τον Υπουργό ότι η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Εξέφρασα την εκτίμησή μου, αναφέρει η Lagarde,  στην δέσμευση του υπουργού  να βελτιώσει τις τεχνικές ομάδες ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν.
Μάλιστα σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις.
Επανέλαβα ότι το Ταμείο θα συνεργαστεί  για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης".

Στη συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην Lagarde.
Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ο Βαρουφάκης  με βάση πληροφορίες ζήτησε στήριξη από το ΔΝΤ όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης διαψεύδοντας τα σενάρια περί στάσης πληρωμών ή μετάθεσης της πληρωμής των 448-458 εκατ ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση στις 9 Απριλίου θα πληρώσει κανονικά μέρος του δανείου του 2010.
Ωστόσο τα βασικά προβλήματα της Ελλάδος είναι
1) Η Ελλάδα λόγω της πιστωτικής ασφυξίας χρειάζεται γρήγορα συμφωνία.
2)Η Ελλάδα θα καταβάλλει τα 448-458 εκατ στο ΔΝΤ αυτό είναι 10000000% βέβαιο.
3)Είναι ερωτηματικό τι θα συμβεί στις 12 Μαίου οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει 763 εκατ ευρώ.
4)Η Ελλάδα δεσμεύεται να πληρώσει το ΔΝΤ.
Μάλιστα υπάρχει ρήτρα (άρθρο 9 παράγραφος 1) που αναφέρει στον EFSF ότι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει μια δόση του ΔΝΤ, τότε μπορεί σε 24 με 48 ώρες να θεωρήσει όλα τα δάνεια που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα άμεσα καταβλητέα και απαιτητά.
Ως εκ τούτου η Ελλάδα είναι αδύνατο ναμην πληρώσει το ΔΝΤ.

EFSF FAFA w Greece, Article 9

Κατά την άφιξη του Γ. Βαρουφάκη στο ΔΝΤ ώρα 18:10 ΗΠΑ ή 1:10 ξημερώματα ώρα Ελλάδος

Embedded image permalink

Όλο το παρασκήνιο και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Lagarde με Βαρουφάκη, τελεί υπό το βάρος της ήδη σκληρής στάσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ απαιτεί να ολοκληρωθεί το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και ούτε συζητά λύσεις για μετάθεση πληρωμής στο Ταμείο ή πρόωρη καταβολή μέρους της δόσης.
Στο ΔΝΤ επικρατεί η άποψη ότι πρώτα η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και εν συνεχεία θα εξεταστεί η χρηματοδότηση.
Η συνάντηση Lagarde με Βαρουφάκη, γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση με τους δανειστές και τα οποία θα περιληφθούν στο νέο συμβόλαιο που θα υπογράψει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς.
Βέβαια, η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή που έχουν ενταθεί οι φήμες κάνοντας λόγο ότι η Αθήνα δεν μπορεί να πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ ύψους 448 εκατ ευρώ και η οποία πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 9 Απριλίου.
Κατόπιν τούτου η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του Ταμείου αποκτά ιδιαίτερο νόημα για τις κινήσεις της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας έχει γίνει πλέον ασφυκτική ενώ στις 15 Μαϊου τελειώνουν εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα και τα repos που έχει συνάψει το Γενικό Λογιστήριο με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι τελευταίοι έχουν εξουθενωθεί οικονομικά δεδομένου ότι για να μπορέσει το Υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τις υποχρεώσεις του έχει σχεδόν σκουπίσει το σύνολο των αποθεματικών τους.
Με βάση πληροφορίες τα βασικά θέματα που θα εξετάσει ο Βαρουφάκης με την Lagarde είναι
1)Αν μπορεί να υπάρξει ενεργή παρέμβαση του ΔΝΤ ώστε να γίνουν αποδεκτές οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένει να πάρει έναντι της δόσης περίπου 2 με 2,5 δισεκ. τις προσεχείς εβδομάδες.
2)Να εξεταστεί φόρμουλα πως θα μπορούσε να καθυστερήσει η πληρωμή της δόσης των 448458 εκατ ή να συμψηφιστεί με την δόση που θα πάρει η Ελλάδα εν ευθέτω χρόνο δηλαδή τα 7,2 δισεκ. ευρώ.
Τέτοιο σενάριο έχει αποκλειστεί.
3)Να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα λογιστικά να πληρώσει τα 448-458 εκατ αλλά πρακτικά να πληρωθούν όταν καταβληθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. ή να συμψηφιστεί με την δόση των 7,2 δισεκ.
4)Η Ελληνική πλευρά πάντως θέλει να αποπληρωθούν τα 448-458 εκατ και θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την στάση πληρωμών, εξέλιξη που θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, εκροές καταθέσεων, capital controls και βεβαίως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καθεστώς default σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Τη Δευτέρα συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών

Με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Nathan Sheets, θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα 6 Απριλίου,  ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Βαρουφάκης.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Οbama επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Φλαμπουράρης: Πιο γρήγορη λύση για την Ελλάδα θα ζητήσει ο Βαρουφάκης από το ΔΝΤ

Την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές θα ζητήσει από την C. Lagarde, o Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πως η Αθήνα επιδιώκει το ξεμπλοκάρισμα των διαβουλεύσεων.
Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ να επιτευχθεί πιο γρήγορα λύση του ελληνικού προβλήματος.
«Αν κριθεί απαραίτητο να πάνε δυο-τρία πράγματα πιο πίσω χρονικά, αυτό πρέπει να γίνει», προσέθεσε, τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση επιζητεί την μετάθεση της διαπραγμάτευσης για τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών για τον Ιούνιο, προκειμένου να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία στα υπόλοιπα μέτωπα.
Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες εκλογές, εξηγώντας πως η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.
Τέλος, με μια δήλωση-απάντηση στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως η Αθήνα «δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει»
«Οι επιλογές είναι δικές μας», συμπλήρωσε.

(Πρώτη ενημέρωση 4 Απριλίου 16:46)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης