Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οριστικό - Δεν πληρώνει τα 1,53 δισ στο ΔΝΤ η Ελλάδα στις 30/6 - Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας - Ληξιπρόθεσμη η οφειλή

Οριστικό - Δεν πληρώνει τα 1,53 δισ στο ΔΝΤ η Ελλάδα στις 30/6 - Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας - Ληξιπρόθεσμη η οφειλή
Ξεκινά η ενεργοποίηση των διαδικασιών που είχε προαναγγείλει από το βράδυ του Σαββάτου η επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde
Δεν θα πληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει έως την Τρίτη 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Ταμείο», επιβεβαιώνει η κυβερνητική πηγή.
«Προσδοκώ πως, το αργότερο, μέχρι το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα κατορθώσει να καταβάλλει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια σειρά από διαδικασίες», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο CNBC η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde.
Η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει την - ενοποιημένη - δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου.
Πρόκειται για τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων - σε μια ενιαία - που όφειλε για τον μήνα Ιούνιο προς το ΔΝΤ η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση είχε καταθέσει το αίτημα για ενοποίηση των δόσεων στις 4 Ιουνίου, ήτοι τη μέρα που έπρεπε να δοθεί η εντολή για την πληρωμή της πρώτης από τις τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης της δόσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά ληξιπρόθεσμη οφειλή.


Tι προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ

Άμεσα
Το ΔΝΤ αποστέλλει τηλεγράφημα, αξιώνοντας την άμεση καταβολή της δόσης.
Ο δανειζόμενος δεν επιτρέπεται ούτε να χρησιμοποιήσει τις χρηματικές πηγές του ΔΝΤ, ούτε να υποβάλλει αίτημα για οποιαδήποτε χρήση αυτών, προτού αποφανθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

2 εβδομάδες
Η διοίκηση επικοινωνεί με την κυβέρνηση του δανειζόμενου κράτους, υπογραμμίζοντας τη σημαντικά αποτυχία της αποπληρωμής των υποχρεώσεων και ζητώντας την άμεση και πλήρη επίτευξη διακανονισμού - συμφωνίας.

1 μήνας
Η διοίκηση κηρύσσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πως η υποχρέωση είναι πλέον ληξιπρόθεσμη.

6 εβδομάδες
Εάν δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα, η διοίκηση θα καταθέσει σχετική καταγγελία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Η διοίκηση επίσης, θα συμβουλέψει το Εκτελεστικό Συμβούλιο να αποστείλει αίτημα συνάντησης με την ηγεσία της δανειζόμενης χώρας, σε περίπτωση που δεν έχει καταστεί εφικτή η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

2 μήνες
Η καταγγελία προς τη δανειζόμενη χώρα κατατίθεται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο

3 μήνες
Η κατατεθείσα καταγγελία προσλαμβάνει νομική ισχύ.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφασίζει τον περιορισμό της χρήσης των οικονομικών πόρων εκ μέρους της δανειζόμενης χώρας.

6 – 12 μήνες
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαναξιολογεί την απόφαση περιορισμού της χρήσης των οικονομικών πόρων.
Ανάλογα με την αξιολόγηση των συνθηκών αλλά και της προσφοράς από τη δανειζόμενη χώρα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα διακηρύξει τη μη εκλεξιμότητα της χώρας.
Παράλληλα, θα αποσταλεί προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τηλεγράφημα στο οποίο θα καθίσταται σαφές πως η δανειζόμενη χώρα συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Μετά από 15 μήνες
Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, κηρύσσεται η μη συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και δανειζόμενου.

Μετά από 18 μήνες
Αίρεται το δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπευσης της δανειζόμενης χώρας στο ΔΝΤ.

Μετά από 24 μήνες
Η διαδικασία υποχρεωτικής καταβολής των οφειλομένων ξεκινά εντός 6 μηνών.




Οι πληρωμές - μαρτύριο της κυβέρνησης

Πληρωμές - μαρτύριο περιμένουν την Ελλάδα, που μέσα στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων και της μηδενικής ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να βρει 10 δισ. ευρώ - πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα - έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και να αποφύγει την χρεοκοπία.
Μόνο οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φθάνουν συνολικά τα 3,6 δις. ευρώ.
Και να ‘ταν μόνο αυτά τα λεφτά. Εκτός από το ΔΝΤ με το… χέρι απλωμένο είναι και η ΕΚΤ καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δις. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δις. ευρώ.
Για τον προϋπολογισμό ο Ιούλιος είναι ο πιο επιβαρημένος μήνας του καλοκαιριού δεδομένου ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, τόκοι, ομόλογα εκτός PSI) φθάνουν τα 5,93 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο Αύγουστος με 4,19 δισ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος με 1,53 δισ. ευρώ, ο Οκτώβριος με 448 εκατ. ευρώ και ο Δεκέμβριος με 1,19 δις. ευρώ .
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο οφειλών του 2015 είναι 29,3 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2016 είναι 5,6 δισ. ευρώ, το 2017 7,4 δισ. ευρώ ενώ για το 2018 έχουμε υποχρεώσεις μόνο 3,7 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν τις δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα έως το 2018, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές αλλά και με ένα τρίτο μνημόνιο.
Τώρα από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει τα λεφτά για να εξυπηρετήσει το χρέος στην ερώτηση «για το τι πρόκειται να συμβεί να δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ;» η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες και η εμπειρία θα είναι πρωτόγνωρη.
Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ, καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος, και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Αν το Δημόσιο δεν προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων για να μαζέψει την τετραπλή δόση που χρωστά στο ΔΝΤ τότε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών. Συγκεκριμένα:
*Από τις 30 Ιουνίου και μετά η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής.
* Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης.
* Το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.
* Η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης (Ε.Ε., ΕΤΕΠ).
* Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φθάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF ) της ζώνης του ευρώ, θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας- μέλους εντός του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης