Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Οικονομίδης (Stern) στο bankingnews: H κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο

Ν. Οικονομίδης (Stern) στο bankingnews: H κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο
Με τη δραχμή η Ελλάδα θα είναι μια αδύναμη χώρα της Μέσης Ανατολής
Ο γνωστός Έλληνας οικονομολόγος, που από νωρίς προέβλεψε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πέρυσι το καλοκαίρι προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, μιλά στο www.bankingnews.gr για το καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, την καταστροφή της δραχμής και τις ατέλειες του ευρωσυστήματος.
Ο Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University και ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, τονίζει εμφατικά ότι «η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κυριολεκτικά διέλυσε την ελληνική οικονομία», εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, μαζί με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οδήγησαν τη χώρα «στο χείλος της ολικής καταστροφής».
«Μετά από αυτά», τονίζει, «δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το τρίτο πακέτο».
Εκτιμά δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. θα προσπαθήσει να μην εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, αφού «με δική της ομολογία» το θεωρεί «εκβιασμό».
Σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο, «η δραχμή δεν είναι λύση».
Όπως εξηγεί ο κ. Οικονομίδης, «η δραχμή θα ήταν η παραδοχή της αποτυχίας της Ελλάδας να ζήσει ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».
Σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, μιλά για καταδίκη της νεότερης γενιάς, υπενθυμίζοντας ότι «οι Έλληνες "κατάφεραν" από το 1980 μέχρι σήμερα να απορροφήσουν δώρα από την Ευρώπη ύψους 300 δισ. ευρώ και να δανειστούν 400 δισ. ευρώ».
Εκτιμά ότι η δραχμή θα καταδίκαζε την Ελλάδα να είναι μια μικρή αδύναμη χώρα της Μέσης Ανατολής έρμαιο των ισχυρών δυνάμεων της περιοχής και ιδιαίτερα της Τουρκίας.
Όσο για τις ατέλειες του ευρώ, ο κ. Οικονομίδης σχολιάζει, μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ δύσκολο «οι χώρες της Ευρωζώνης να προχωρούν στον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης».
Eπισημαίνει ωστόσο ότι το γεγονός αυτό «δεν βγάζει την Ελλάδα από την ευθύνη της».
Εξάλλου, σημειώνει, «οι Έλληνες αυτόβουλα και με μεγάλη πλειοψηφία μπήκαν στο ευρώ, και ακόμα το θέλουν».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Νικόλαου Οικονομίδη στο www.bankingnews.gr:

- Όπως επιβεβαιώνουν κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και μείωσε αισθητά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ωστόσο, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν σημειώθηκε πρόοδος με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε να στηριχθεί επαρκώς η ανάπτυξη και να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους. Αυτό που θέλω για την ακρίβεια να επισημάνω είναι το εξής: Μετά από δύο μεγάλης κλίμακας πακέτα διάσωσης και ένα τρίτο - η εφαρμογή του οποίου μόλις ξεκίνησε - δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα ότι αυτά αποδίδουν καρπούς. Αντ' αυτού, γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων θεωριών ως προς το τι μπορεί δυνητικά να σώσει την Ελλάδα. Τελικά, τι χρειάζεται και τι πρέπει να κάνει η χώρα για να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης;

Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντελώς απαραίτητες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ήταν επιτυχημένες.
Αλλά, όπως έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι πιο πολλές μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν.
Ο κύριος λόγος είναι ο βαθύς συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας.
Ο συντηρητισμός εκφράζεται πιο ακραία από τα κόμματα της αριστεράς και της άκρας δεξιάς (συμπεριλαμβανόμενων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Λαφαζάνη).
Συνολικά αυτά τα κόμματα είναι κοντά στο 50% των ψηφοφόρων.
Έτσι, για να γίνουν μεταρρυθμίσεις πρέπει πολλοί Έλληνες να αλλάξουν γνώμη και να τις υποστηρίξουν.

- Η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, ενώ ακολούθησε κι ένα δεύτερο πακέτο δύο χρόνια αργότερα, το 2012. Γιατί ξανά σήμερα κι ενώ έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από το πρώτο μνημόνιο, η χώρα βρίσκεται ξανά στην ανάγκη ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος;

Να ο βασικός λόγος.
Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κυριολεκτικά διέλυσε την ελληνική οικονομία.
Η δήθεν διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη και το καταστροφικό δημοψήφισμα την έφερε στο χείλος της ολικής καταστροφής.
Όχι μόνο δημιούργησε οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη που ζημίωσε την Ελλάδα 4-5% του ΑΕΠ, έχασε 95% των 25 δισ. ευρώ που δανείστηκε το δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έφτασε στα capital controls, με πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα.
Θα πάρει χρόνια για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.
Μετά την καταστροφή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το τρίτο πακέτο.
Εύχομαι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το θεώρει «προϊόν εκβιασμού» να το εφαρμόσει!

- Υπάρχει εναλλακτική πρόταση στα προγράμματα διάσωσης τα οποία έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχή; Τα διδάγματα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες είναι τόσο απογοητευτικά, που ήδη έχουν ξεκινήσει να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τη λέξη “δραχμή”, ωστόσο, μήπως τελικά αυτή να είναι η λύση; Ή υπάρχει κάποιο άλλο Plan B;

Η δραχμή δεν είναι λύση.
Η δραχμή θα ήταν η παραδοχή της αποτυχίας της Ελλάδας να ζήσει ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες κατάφεραν από το 1980 μέχρι σήμερα να απορροφήσουν δώρα από την Ευρώπη ύψους 300 δισ. ευρώ και να δανειστούν 400 δισ. ευρώ, δηλαδή να καταναλώσουν από δώρα και δανεικά το τετραπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ!
Καταδίκασαν τις επόμενες γενιές Ελλήνων να πληρώνουν για τα φαγοπότια αυτής της γενιάς.
Η τελική καταστροφή για τις επόμενες γενιές θα ήταν η δραχμή, καταδικάζοντας την Ελλάδα να είναι μια μικρή αδύναμη χώρα της Μέσης Ανατολής έρμαιο των ισχυρών δυνάμεων της περιοχής, και ιδιαίτερα της Τουρκίας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανέναν εναλλακτικό σχέδιο από την ελληνική πλευρά.
Εγώ πρότεινα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά να φτιαχτεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα εκπονήσει σχέδια με εναλλακτικές λύσεις.
Ποτέ δεν έγινε αποδεκτό, παρότι είναι προφανέστατα αναγκαίο.

- Τι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει; Θα χρεοκοπήσει και η ΕΚΤ, δεδομένου ότι έχει δανείσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ;

Η ΕΚΤ έχει τεράστια αποθεματικά.
Ακόμη κι αν έχανε 100 δισ. δεν θα χρεοκοπούσε.

- Μπορεί η Αμερική να βοηθήσει την Ελλάδα; Και με ποιον τρόπο;

Η Αμερική έχει ήδη βοηθήσει εκτεταμένα την Ελλάδα στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ μέσω των εκτενών παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.

- Τι πιστεύετε ότι είναι πιθανό να συμβεί στη συνέχεια στην Ελλάδα; Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει;

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. με δική της ομολογία θεωρεί το μνημόνιο 3 σαν εκβιασμό και μάλλον θα προσπαθήσει να μην το εφαρμόσει.
Αν δεν το εφαρμόσει, η μεγάλη καταστροφή της δραχμής θα είναι πολύ κοντά.

- Συντάσσεστε με εκείνους που πιστεύουν ότι το ευρώ έχει ατέλειες; Είμαστε κοντά στην κατάρρευση του οικοδομήματος της Ευρωζώνης; Και αν ναι, θα πρέπει να ρίξουμε τις μεγαλύτερες ευθύνες στην Ελλάδα;

Προφανώς το ευρώ έχει ατέλειες.
Δημιουργήθηκε με την προσδοκία ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρούν λίγο πολύ στον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβαίνει για δεκαετίες με χώρες με πολύ διαφορετικές οικονομίες.
Οι ατέλειες του ευρώ δεν βγάζουν την Ελλάδα από την ευθύνη της.
Οι Έλληνες αυτόβουλα και με μεγάλη πλειοψηφία μπήκαν στο ευρώ, και ακόμα το θέλουν.
Αλλά, ακόμα και σήμερα που η Ελλάδα έχει χάσει 30% του ΑΕΠ της από την κρίση, 50% των Ελλήνων δεν θέλει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα την βγάλουν από την κρίση και τα μνημόνια!
Μήπως φταίνε οι Ευρωπαίοι γι’ αυτό;

(πρώτη ενημέρωση 15 Οκτωβρίου 2015, 00:12)

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης