Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απόρρητη έκθεση σοκ - Το δημόσιο χάνει 600 εκατ ευρώ για να πάρει 246 εκατ από τις τηλεοπτικές άδειες

Απόρρητη έκθεση σοκ - Το δημόσιο χάνει 600 εκατ ευρώ για να πάρει 246 εκατ από τις τηλεοπτικές άδειες
Ουσιαστικά από την έκθεση προκύπτει ότι η καθαρή ζημία του δημοσίου ανέρχεται στα επίπεδα τουλάχιστον των 350 εκ Ευρώ
Σοκ προκαλεί απόρρητη έκθεση που έχει περιέλθει στην κατοχή του bankingnews και της οποίας έχουν λάβει γνώση οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και κυβερνητικά στελέχη.
Η έκθεση αναφέρει ότι προκαλείται τεράστια ζημία από το νέο τρόπο αδειοδότησης των καναλιών και καταρρίπτει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την είσπραξη (σ.σ. αμφίβολή προς το παρόν 246 εκ ευρώ) καθώς η ζημία που προκαλείται από το λουκέτο των καναλιών υπολογίζεται σε 600 εκ ευρώ σε βάθος δεκαετίας που είναι και ο χρόνος εκχώρησης των νέων αδειών.

Ουσιαστικά από την έκθεση προκύπτει ότι η καθαρή ζημία του δημοσίου ανέρχεται στα επίπεδα τουλάχιστον των 350 εκ ευρώ.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους από τα 6 κανάλια που πρέπει να κλείσουν (Alpha, Mega, Star, Έψιλον, ΑΡΤ και Μακεδονία) είναι άμεσα 1877 και έμμεσα μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων 1080 με το σύνολο να ανέρχεται σε 2957 άτομα.
Από αυτούς εκτιμά ότι θα απορροφηθούν από τα δύο νέα κανάλια που θα τεθούν σε λειτουργία 800 άτομα και 500 άτομα μέσω συνεργαζόμενων επιχειρήσεων δηλαδή θα μείνουν άνεργοι στο τέλος 1657 εργαζόμενοι.
Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές που θα χαθούν λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας είναι σύμφωνα με την έκθεση είναι της τάξεως των 58 εκ ευρώ το χρόνο.
Δεδομένης της αυξημένης προσφοράς εργασίας η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει και μείωση αποδοχών στους εργαζόμενους του κλάδου που θα απορροφηθούν και η οποία θα επιφέρει ετήσια απώλεια εισοδήματος 11,2 εκ ευρώ, συνολικά οι απώλειες αποδοχών υπολογίζονται σε 69,2 εκ ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι κράτος από φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και εισφορές υπέρ ασφαλιστικών οργανισμών έχει απώλειες της τάξεως των 27,7 εκ Ευρώ. Σε βάθος δεκαετίας οι συνολικές  απώλειες λόγω ανεργίας είναι της τάξεως των 690 εκ ευρώ και το κράτος χάνει φόρους και εισφορές 277 εκ ευρώ περίπου.
Επειδή σύμφωνα με την έκθεση το εισόδημα που θα μπορούσε να καταναλωθεί από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους είναι 415 εκ ευρώ περίπου το κράτος έχει πρόσθετες απώλειες από ΦΠΑ της τάξεως των 100 εκ ευρώ. 
Έτσι η ζημία εκτινάσσεται στα 376 εκ ευρώ.
Επιπλέον η απώλεια εισοδήματος 415 εκ ευρώ έχει και έμμεση επίπτωση στην οικονομία λόγω του πρόσθετου εισοδήματος ύψους 415 εκ ευρώ (με πολλαπλασιαστή 1) που δημιουργεί η κατανάλωση αυτών των χρημάτων. 
Οι απώλειες σε φόρους και εισφορές υπολογίζονται σε 166 εκ ευρώ και σε ΦΠΑ σε 40 εκ ευρώ σύνολο 206 εκ ευρώ περίπου.
Τέλος στα προηγούμενα ποσά θα πρέπει να υπολογιστούν και 15 εκ ευρώ περίπου θα καταβληθούν σε επιδόματα ανεργίας στους απολυμένους των καναλιών και των συνεργαζόμενων εταιριών.
Έτσι η συνολική άμεση και έμμεση ζημία ανέρχεται σε περίπου 600 εκ ευρώ (597.345.120 ακριβώς σύμφωνα με την έκθεση) ενώ το δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του από τις άδειες 246 εκ ευρώ δηλαδή η καθαρή ζημία είναι 351 εκ ευρώ περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται λόγος και για επιπτώσεις που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.
Για παράδειγμα αναφέρεται στις υποχρεώσεις των καναλιών που κλείνουν σε τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία.
Αν σε 90 ημέρες τα κανάλια αναστείλουν τη λειτουργία τους καθίσταται προφανές όπως αναφέρεται στην έκθεση ότι ένα μέρος των υποχρεώσεων δεν θα εξοφληθούν με συνέπεια τη δημιουργία ντόμινο στην αγορά και απώλεια εσόδων για το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.



Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:11, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης