Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup στις 5/12 μόνο με υποχώρηση στα Εργασιακά - Τηλεδιάσκεψη 26 ή 27/11 με θεσμούς

tags :
Συμφωνία στο Eurogroup στις 5/12 μόνο με υποχώρηση στα Εργασιακά - Τηλεδιάσκεψη 26 ή 27/11 με θεσμούς
Θα ανοίξει και το θέμα συμμετοχής τους ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει - εκτός απροόπτου - ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα στο Σαββατοκύριακο 26 και 27/11 με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας  μετά την ακύρωση του Washington Group - της μίνι Συνόδου Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και θεσμών (ΔΝΤ-ΕΚΤ- Κομισιόν) για το ελληνικό χρέος.
Η τηλεδιάσκεψη του υπουργού αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα γίνει έπειτα από μία εβδομάδα- σχεδόν -εντατικών διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών πάνω στα τρία ανοικτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης (εργασιακό, ενέργεια και  δημοσιονομικό κενό 2018)και η πίεση για νέα μέτρα παραμένει ισχυρή.
Έτσι κυβέρνηση και δανειστές στη νέα εξ’ αποστάσεως διαπραγμάτευση που έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω σε αυτά τα προαπαιτούμενα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο της συμφωνίας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παρατηρεί ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι τα προβλήματα πάνω στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, όπως είναι το εργασιακό, μπορούν να ξεπερασθούν και δεν είναι ανυπέρβλητα».
Τούτο βέβαια προϋποθέτει η ελληνική πλευρά θα κάνει υποχωρήσεις πάνω στα εργασιακά που θεωρείται το κορυφαίο «αγκάθι» αυτής της επισκόπησης.
Παρά τις μαραθώνιες συζητήσεις που έχουν προηγηθεί και τα εκατοντάδες email που έχουν ανταλλαγεί το βρίσκεται ακόμη στον «αέρα».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι τεράστιο, καθώς εμμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out).
Επίσης, απορρίπτει σταθερά την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Πιο μικρό είναι το μπλόκο στα δημοσιονομικά και στο κενό των 600 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές στο κενό του 2018. Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η τρύπα αυτή θα καλυφθεί με το spending review – επανεξέταση δαπανών που θα γίνει το καλοκαίρι του 2017.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους απόρησαν με την σιγουριά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το «πώς θα συμβεί αυτό, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει…»
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα το κουαρτέτο έτρεξε όλες τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, με βάση στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 ως το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τα κλιμάκια δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν για μικρότερα ποσοστά.
Το θέμα ωστόσο πρόκειται να τεθεί από την κυβέρνηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καθώς όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους».
Ένα ακόμη θέμα που ενδεχομένως να μπει τώρα στην κουβέντα δηλαδή έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ή αμέσως μετά είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός το οποίο βέβαια θα ανοίξει τον χορό για νέα μέτρα λιτότητας.
Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα πρέπει να ληφθεί πριν την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ άρα και του νέου υπουργού Οικονομικών με τον οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να βρεθεί σε «ανοικτή γραμμή».
Έτσι θα είναι πιο δύσκολο για την ίδια να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα αμέσως μετά τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

Άρα τώρα κληρώνει για το ΔΝΤ …

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης